RUBRIEK Van idee tot Onderneming met Natalie Sijen

ASSEN

Natalie Sijen: 'Blij dat ik het gedaan heb’

Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier werken niet alleen gevestigde bedrijven, starters en zzp’ers, maar wordt ook hulp en advies geboden aan regionale ondernemers. Zoals aan Natalie Sijen, die bijles en remedial teaching geeft met haar bedrijf Brt-rolde. ASSEN ,,Jouw bedrijf is niet levensvatbaar.” Dat was niet het oordeel waar Natalie op hoopte, toen ze in 2012 aanklopte bij de ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak om haar eigen bedrijf in bijles en remedial teaching te beginnen. ,,Nee, het was een grote teleurstelling. Ik had toen al zes workshops bij De Drentse Zaak gevolgd, en wist aardig goed wat ik wilde. De afwijzing kwam doordat ik met inkomensafhankelijke tarieven wilde werken. Mensen met de laagste inkomens betalen bij mij maar 10 euro per uur, bijvoorbeeld.” Natalie begon alsnog met haar bedrijf Brt-rolde. ,,Ik ben blij dat ik het toen gedaan heb. Zo kon ik een deel van mijn uitkering terugverdienen. En tegelijkertijd leerlingen helpen.” Hoogsensitief Natalie helpt kinderen met leerproblemen. ,,Met name in de basisschoolleeftijd, en dan de bovenbouw. De meesten hebben problemen met rekenen, spelling en begrijpend lezen.” Ooit deed Natalie de Pabo om leerkracht te worden. ,,Maar toen bleek dat ik hoogsensitief was. Daardoor had ik in een klas geen overwicht. Voordeel is dat ik kinderen heel goed aanvoel, wat juist van pas komt bij een-op-een-begeleiding. Daarom heb ik de switch gemaakt naar remedial teaching. Ik schrok wel even toen ik ontdekte dat remedial teachers zo’n 40 tot 55 euro per uur vragen. Dat zou ik zelf met mijn uitkering nooit kunnen betalen. En ik vind dat ieder kind die hulp moet kunnen krijgen. Toen besloot ik om inkomensafhankelijk te gaan werken.” Marktonderzoek Het doel van Natalie is nog altijd om met haar bedrijf helemaal uit de uitkering te komen. ,,Daarom heb ik vorig jaar opnieuw aangeklopt bij De Drentse Zaak. Daar volg ik nu een nieuwe serie workshops, De Ladder naar Succes 2. Daarvoor moest ik onder andere marktonderzoek doen. Zo ontdekte ik dat zo’n 40 tot 50 procent van de leerlingen onder het niveau zit dat ze eigenlijk zouden moeten hebben. Zij scoren een C, D of E of een IV of V op toetsen. De kans bestaat dat deze leerlingen gefrustreerd raken doordat ze achter blijven. Met weinig begeleiding zijn ze snel weer op het gewenste niveau te krijgen. Dus richt ik me nu op deze groep, in plaats van alleen de 5 tot 10 procent die echt al diep in de problemen zit.” Trotse blik Naast haar inkomensafhankelijke tarieven onderscheidt Natalie zich door bij kinderen thuis te werken. Dat is prettiger voor zowel ouders als leerlingen. Daardoor komt ze veel in contact met allochtone gezinnen. ,,Irakese, Turkse, Marokkaanse en Poolse gezinnen, bijvoorbeeld. Niet de rijkste gezinnen. Vaak beginnen die kinderen al met een taalachterstand, maar ze zijn meestal ook heel erg gemotiveerd.” Natalie geniet van de trotse blik in hun ogen, als ze iets onder de knie hebben gekregen. ,,Zo begeleid ik een jongen die een hekel had aan rekenen. Maar na een paar lessen vond ‘ie het juist leuk. Hij vraag nu steeds: wanneer gaan we rekenen?” Meer informatie op www.brt-rolde.nl. Hier vindt u naast de tarieven ook reviews van ouders en leerlingen. Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers Foto Natalie Sijen

Auteur

Albert-Jan Garama