Opening exposities streekmuseum Rolde

ROLDE

Streekmuseum Het Dorp van Bartje in Rolde opent op zondag 27 maart ’16 het nieuwe seizoen met drie nieuwe exposities.

De in Drenthe en verre omgeving zeer bekende kunstschilder, tekenaar en beeldend kunstenaar, Mw. Cis Koetse uit Rolde opent het nieuwe seizoen met een prachtige expositie van schilderijen. Alhoewel Cis, die haar opleiding heeft genoten aan de Academie Minerva, reeds jaren haar werken in binnen -en buitenland veelvuldig exposeert, heeft zij nu de gelegenheid om te exposeren aan haar cursisten toebedeeld. De cursussen worden al dertig jaar met veel enthousiasme bezocht.(half oktober t/m half april). De cursisten zijn vrij in het kiezen van onderwerpen en materialen naar gelang hun interesse. Het zien en begrijpen van de gekozen onderwerpen en het werken met diverse materialen is een uitdaging. De gekozen onderwerpen of de portretten dimensionaal weer te geven, met welk materiaal dan ook, is een regelrechte uitdaging. Dit alles gebeurt binnen een groep waar persoonlijke aandacht voorop staat en waar het sociale gebeuren als zeer prettig wordt ervaren. Deze groep, plm. 35 cursisten,laat door deze expositie zien hoever een ieder zich reeds heeft ontwikkeld in deze prachtige hobby. De tweede exposant is MW. Wieny Bron uit Grolloo. Wieny is reeds 10 jaar aan het schilderen. Dit is één van haar liefhebberijen om haar dagen te slijten na haar pensionering. Dit jaar heeft zij gekozen voor het schilderen van diverse soorten eieren om de paasdagen nog meer inhoud te geven. Zij maakt gebruik van vele soorten eieren ,plm.40, groot ,klein, rond,van ganzen,kippen,fazanten en tientallen andere vogels. Na dat zij de eieren leeg heeft geblazen gaat zij de lege doppen bewerken door deze met beelden te tekenen en vervolgens met eigen gemaakte lak en honderden eigengemaakte soorten kleuren verf af te werken tot een schitterend geheel. Het geheel van deze prachtige verzameling is te bewonderen in de vitrines van het museum. De derde exposant is de Heer Bert Boon ui t Assen. De heer Boon heeft reeds twee maanden in Het Dorp van Bartje geëxposeerd met zijn grote verzameling blikken en voorraadbussen uit grootmoederstijd. Deze verzameling komt uit de eerste zelfbedieningswinkel van zijn ouders en is vanzelfsprekend bezienswaardig.

Auteur

Albert-Jan Garama