Gecodeerde opening Grote Rekendag Harm Smeengeschool Beilen

BEILEN

9 4 1 1, de (post)code die leerlingen van de Harm Smeengeschool op het schoolplein vormen op woensdagochtend 23 maart. Vandaag is de 14 e editie van de Grote Rekendag, die helemaal in het teken van rekenen staat. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten.

De titel van de Grote Rekendag is ‘Kijkje achter de code’. Deze titel verwijst onder andere naar algoritmen, en de taal daarvan, die tal van apparaten om ons heen gebruiken als wij ze aan het werk zetten. Tijdens de Grote Rekendag interpreteren we ‘Kijkje achter de code’ ook nog op een andere manier. Code kan je namelijk ook zien als symbolische informatie die refereert naar de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan verkeersborden, handgebaren en tekens op een toetsenbord. De Grote Rekendag richt zich op onderzoekend leren. Voor elke groep betekent dit een opdracht op eigen niveau. Zo gooien kleuters met een dobbelsteen en maken zij een tekening passend bij het aantal gegooide ogen. De groepen 5 en 6 gaan aan de slag met pixels.

Auteur

Albert-Jan Garama