COLUMN Grietje van Selst 'Sneeuwklokjes'

ASSEN

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal... Grietje van Selst 'Sneeuwklokjes' Het vriest, de landerijen zijn bedekt met een wit laagje. Aan een landweg ligt het huis waar ik moet zijn. Ik word welkom geheten door een vriendelijke jonge vrouw. “Ik ben zijn mantelzorger. Hij was alleenstaand, de laatste tijd heb ik eigenlijk alles voor hem gedaan. Hij wilde hier opgebaard worden”. De gesloten kist staat in de ruime, stille woonkamer, waar het ijskoud is. Gelukkig is er een andere kamer waar de kachel brandt en waar we kunnen gaan zitten om de wensen voor zijn afscheid te bespreken. Die wensen heeft meneer zelf beschreven: ‘Mijn wens is dat er geen theatrale aandacht aan mijn verscheiden wordt gegeven. Geen bezoek, geen bloemen’. We spreken af wanneer de crematie zal plaatsvinden. De mantelzorger en haar man zullen hem begeleiden. Als de dag van het afscheid is gekomen loop ik even met haar door de tuin. “Hier stak hij al zijn liefde in”, zegt ze. “In de zomer is het net een paradijs, zóveel soorten planten, bloemen in allerlei kleuren, vlinders…”. Op dit moment ziet het er winters uit, alles nog kaal en doods maar de sneeuwklokjes bloeien al. “Zou je hem niet een paar sneeuwklokjes meegeven?” vraag ik haar. “Daar had ik zelf niet aan gedacht”, zegt ze en stapt over de bodembedekkers heen om een bosje te plukken. Ondertussen is de rouwauto gearriveerd en gaan we naar binnen. Voordat de man zijn huis en tuin verlaat, memoreren we hem. Hoe hij heeft genoten van dit plekje waar hij zo graag mocht wonen. Dan begeleiden we hem naar de auto. Op de kist ligt een klein bosje sneeuwklokjes, bijeengebonden met een touwtje. Zó eenvoudig, zó sereen. Het getuigt van bewonderenswaardige zorgzaamheid. Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje, ‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code GA te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama