Peredvizhniki in Drents Museum

ASSEN

Drensts Museum laat van 25 september 2016 tot en met 2 april 2017 het Nederlands publiek kennismaken met een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de 19de eeuw op zijn kop zette: de Peredvizhniki.

In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Absoluut hoogtepunt is het schilderij De Wolgaslepers van Ilya Repin, dat tot de belangrijkste werken uit de kunstgeschiedenis behoort. Het Drents Museum toont ruim 70 schilderijen van 36 kunstenaars uit deze groep. De werken komen uit de collectie van het Staats Russisch Museum in St. Petersburg. De groep Peredvizhniki In 1870 verenigden zich enkele schilders als reactie op de artistieke uitgangspunten en productie van de Keizerlijke Kunstacademie van St. Petersburg. Tot de leden behoorden grote schilders als Ilya Repin, Vladimir Makovsky, Arkhip Kuindzhi en Valentin Serov. Deze kunstenaars vormden geen school met een specifiek programma, maar streefden gezamenlijk naar onafhankelijkheid van de staat. De schilders wilden vrij zijn in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. Ze noemden zich ‘Peredvizhniki’, de zwervers of trekkers, ook wel ‘Maatschappij voor reizende kunstexposities’ genoemd. Hun tentoonstellingen waren niet alleen in St. Petersburg en Moskou te zien, maar ook in diverse andere steden in Rusland. Bij de tentoonstelling Peredvizhniki verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS, Zwolle. Beeld: Repin Wolgaslepers

Auteur

Albert-Jan Garama