Vormsnoeicursus hoogstamfruitbomen in Bovensmilde

BOVENSMILDE

Landschapsbeheer Drenthe heeft zaterdag 19 maart in Bovensmilde een beginnerscursus over het vormsnoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Het snoeien van fruitbomen is een vak apart en goede kennis en voorbereiding is zeer aan te raden.

In de eerste vijf jaar is het belangrijk om de fruitboom de juiste vorm mee te geven. Dit doe je door de boom te stimuleren stevige horizontale takken te ontwikkelen. Een appelboom krijgt een appelvorm en een perenboom een piramidevorm. De horizontale takken die ontstaan stimuleren de groei en ontwikkeling van het fruit, bieden steun voor de ladder en je kan met gemak een hangmat eraan bevestigen. En ken je de kreet: je moet de pet er doorheen kunnen gooien? Tijdens de cursus leer je wat dit betekent. Theorie en praktijk Tijdens de snoeicursus wordt kort ingegaan op de ontwikkeling en de verschillende vormen van beheer van hoogstamfruitbomen. Deelnemers krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en enkele praktische tips voor thuis. De meeste bomen groeien helaas niet volgens het boekje, dus er wordt ook in de praktijk geoefend. Opgeven Wil je je opgeven voor de snoeicursus? Ga dan naar de agenda op www.lbdrenthe.nl en vul het inschrijfformulier in. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Niet-vrijwilligers betalen €30,-. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee, gereedschap en cursusmateriaal. Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht in De Spil, Floralaan 2 in Bovensmilde.

Auteur

Albert-Jan Garama