Paosbuul voor kinderen azc Oranje

ORANJE

Een oude Paosbuul voor kinderen azc Oranje is door het Interkerkelijk Platform Oranje (IKP) nieuw leven ingeblazen. Op maandagmiddag 21 maart ontvangen alle kinderen van het asielzoekerscentrum in Oranje en de kinderen van basisschool ‘De Vaart’ uit Hoogersmilde een rijk gevulde paosbuul.

Drentse traditie Een paosbuul is een gehaakt netje met allerlei lekkers zoals een sappige sinaasappel, walnoten, een paasei en eitjes van chocola of suiker. De eieren verwijzen naar het begin van de lente, het nieuwe leven. De Drentse traditie was dat op Paasmorgen de kinderen thuis een paosbuul kregen. De Christelijke kerken, waaronder ook de Orthodox-christelijke kerken uit het Oosten, vieren met Pasen de overwinning van Christus op de dood. Dit belangrijke kerkelijke feest is voor het IKP aanleiding om alle kinderen van het azc en kinderen van de basisschool uit Hoogersmilde (christelijk én islamitisch) een paosbuul te geven. Met elkaar zullen de ruim 200 kinderen wel op een heel aparte manier kennismaken met deze oude Drentse traditie. Samen haken en volksdansen Vrijwilligers vanuit de kerken in Midden-Drenthe gaan op deze middag ook met de kinderen extra paosbulen haken. In de afgelopen weken hebben vele tientallen inwoners uit de gemeente Midden-Drenthe gehoor gegeven aan de oproep in de kerkbladen van alle kerken om paosbulen te haken. Zo zorgden vrouwen, soms in verenigingsverband, uit de gehele gemeente voor de ruim 200 kleurige paosbulen. Bijzonder is ook dat de folkloristische vereniging 'Het Volk van Grada' uit Emmen op 21 maart met acht dansparen naar Oranje en Hoogersmilde komt. Zij zullen vertellen over de Drentse tradities rond Pasen, showen hun traditionele kostuums en voeren met de kinderen folkloristische dansen uit. Vriendschap Een aantal ervaren ‘paosbuul-haaksters’ gaat ook met de kinderen paasnetjes haken en vriendschaps-armbandjes vingerhaken. De kinderen van het azc en van ‘De Vaart’ wisselen dan onderling hun armbandjes uit als teken van vriendschap. Na afloop ontvangen zij allemaal een paosbuul met lekkers en daarbij uitleg in het Arabisch, het Tigrinya (Eritrees) en het Nederlands. De ‘paosbuul-actie’ is een activiteit van de kerken van Midden-Drenthe, verenigd in het Interkerkelijk Platform Oranje (IKP). Het IKP stimuleert het contact tussen inwoners van Midden-Drenthe en de vluchtelingen in azc Oranje.

Auteur

Albert-Jan Garama