Vernieuwd Bezoekerscentrum Dwingelderveld opent deuren

RUINEN

Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen opent op vrijdag 11 maart vanaf 13.00 uur weer haar deuren voor het publiek. Natuurmonumenten zorgde afgelopen maanden voor een complete metamorfose van het gebouw. ‘Het begroeide dak is misschien wel het enige dat ongemoeid gelaten is,’ licht een trotse beheerder Casper de Jong toe.

Het gebouw heeft een nieuwe vloer, expositie, maquette, fotowanden en koffiecorner. ‘We hopen dat mensen zich snel thuis voelen en van hieruit genieten van het Dwingelderveld. Voor jong en oud is hier dagelijks wat te beleven.’ De opening van het vernieuwde bezoekerscentrum sluit mooi aan bij het vijfentwintig jarig jubileum van Nationaal Park Dwingelderveld. Maquette van schapenwol De nieuwe maquette is het paradepaardje van het bezoekerscentrum.‘Hij is gemaakt van de wol van hier en met de handen van hier.’ Kunstenaar Erna van Sambeek verwerkte samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten de wol van de schapen van het Dwingelderveld tot een schaalmodel van het Nationaal Park. ‘Het is een symbolisch sluitstuk van alle natuurprojecten van de afgelopen jaren. Het verbeeldt de grote stille en natte heide.’ Boven de maquette hangt een grote lamp met een foto van de heide, de vennen en de schaapskudde. Op de vloer onder de maquette strekt de kaart van Zuidwest-Drenthe zich uit. De kaart helpt bezoekers bij de oriëntatie en verbindt het Nationaal Park met de omgeving. Grondlegger Jac. P. Thijsse Op de grote wand prijkt een foto van een van de vennen van het Dwingelderveld en een uitspraak van Jac. P. Thijsse. Hij is oprichter van Natuurmonumenten en speelde een belangrijke rol bij de eerste aankoop van natuur in het Dwingelderveld. ‘Zonder die en latere aankopen was het Dwingelderveld waarschijnlijk geheel ontgonnen en konden we nu niet genieten van de uitgestrekte heide en de vennen,’ vat De Jong samen. Net als de bezoekers van nu genoot Thijsse van het Dwingelderveld en schreef in 1929 dat 'een bezoek hem een van de gelukkigste weken van zijn leven bezorgde.' Deze en andere uitspraken van Jac. P. Thijsse duiken door de hele expositie op. Sommige daarvan zijn verrassend actueel. Toeristische top tien De lange wand van het centrum is voorzien van tien grote foto’s. Het is een top tien van tips voor een bezoek aan het Nationaal Park en de omgeving, zoals de schaapskooien, de radiotelescoop, reeën kijken of de brinkdorpen. ‘We willen hiermee de mensen helpen aan een geslaagd bezoek aan Drenthe.’ Elke tip is voorzien van een kort verhaal en een kaart waarop te zien is waar de bezoeker het kan vinden. Een aantal tips is seizoensgebonden en wordt aangepast aan het seizoen. Aan de balie van het bezoekerscentrum kunnen de bezoekers terecht voor meer informatie. Informatie en lekker zitten De vaste expositie is ingedeeld in de thema’s historie, schapen, vogels, water en OERRR. Elk expositiemeubel combineert het inhoudelijk verhaal met plekken om te zitten. Bezoekers kunnen een kop koffie drinken en tegelijkertijd kijken naar een film van de vogels van het Dwingelderveld of van historische beelden van Drentse heideschapen.‘Heel bijzonder is de opgezette kraanvogel,’ glundert De Jong. ‘We hebben deze in bruikleen van Naturalis. Sinds een paar jaar broedt de kraanvogel in het Dwingelderveld.’ Het vogelgeluidenspel, een groot succes uit de vorige inrichting, keert in een nieuwe jas terug.De kinderen kunnen een duik nemen in de Wereld van OERRR. Alle expositiemeubelen hebben letterlijk een kruip-sluipdoor voor de jongsten. Aan de balie is een speurkaart verkrijgbaar die de expositie verbindt met de speelnatuur en rest van de Wereld van OERRR buiten. Kop koffie In de nieuwe koffiecorner kunnen de bezoekers terecht voor een kop koffie of thee en een lekkere koek. ‘Omdat we willen dat mensen zich hier thuis voelen werken we met zelfbediening,’ licht De Jong toe. ‘Net als bij het tafeltje met honing of jam langs de weg, vertrouwen we erop dat de mensen nadat ze genoten hebben van de koffie, komen afrekenen.’ In de koffiecorner staan gezellige zitjes en een lange loungebank. De loungebank is gemaakt van hout afkomstig uit de vorige inrichting. Dat geldt ook voor de kasten en meubels in het winkelgedeelte. Duurzaam verder De vloer van het bezoekerscentrum is geheel vernieuwd. De vloer van stoeptegels is verwijderd en vervangen voor een van beton met vloerverwarming. ‘De oorspronkelijke luchtverwarming was een gasvreter. Het past bij Natuurmonumenten om deze te vervangen door een verwarming met een veel lager energieverbruik.’ Doordat de luchtverwarmingsbuizen zijn verwijderd komt de houten kap van het gebouw beter tot zijn recht. De verlichting is uitgevoerd met LED-lampen. Tijd voor een fuif De vrijwilligers en medewerkers van het bezoekerscentrum zijn trots op het resultaat. Iedereen is vanaf de opening van harte welkom. Het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 in Ruinen is open vanwoensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 april zijn de deuren iedere dag open. Om het vernieuwde bezoekerscentrum in het zonnetje te zetten organiseert Natuurmonumenten op zondag 24 april een feestelijke open dag. Tijdens die dag kunnen bezoekers genieten van het nieuwe centrum en proeven aan de activiteiten die gedurende het hele jaar op het programma staan. Visitekaartje van Drenthe De vernieuwing van Bezoekerscentrum Dwingelderveld was alleen mogelijk dankzij de inzet van veel vrijwilligers en financiële steun van leden van Natuurmonumenten. Daarnaast droegen Nationaal Park Dwingelderveld, Provincie Drenthe, LIFE en diverse sponsoren bij aan de financiering. ‘Het bezoekerscentrum is een prima visitekaartje van het jubilerende Nationaal Park Dwingelderveld’, concludeert De Jong. ‘Hiermee kunnen we de komende tien jaar weer een paar miljoen wandelaars en fietsers aantrekken en ze een onvergetelijke dag in Drenthe bezorgen. We scharen ons weer in de top van drukstbezochte attracties in het noorden.’ Aan de rand van het Nationaal Park Bezoekerscentrum Dwingelderveld ligt aan de rand van het Dwingelderveld. Het is het ideale startpunt voor een dag uit in het Nationaal Park. In het centrum zijn diverse wandel- en fietsroutes, speurtochten en kinderfeestjes verkrijgbaar. Het team van medewerkers en vrijwilligers helpen de bezoekers graag op weg. Meer informatie over het aanbod aan activiteiten is te vinden op de website van Natuurmonumenten. Bellen kan ook: 0522-472951. Foto Axel Wiewel.

Auteur

Albert-Jan Garama