RUBRIEK Van Idee tot Onderneming met Marc van Oppen

Assen

Marc van Oppen: 'Men heeft mij écht geholpen'

Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier werken niet alleen gevestigde bedrijven, starters en zzp’ers, maar wordt ook hulp en advies geboden aan regionale ondernemers. Zoals aan Marc van Oppen, eigenaar van Aaron Stonebeat Music. Eind 2014 belandde Marc van Oppen, zoals hij het zelf zegt, in een zwart gat. ,,Ik had zo weinig inkomsten dat ik niet meer rond kon komen. Dat leidde tot een scheiding. Ik zag mij aanbeland in een persoonlijke en financiële crisis. En zo ben ik na wat advies links en rechts bij de ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak terechtgekomen.” In 2004 ging het Van Oppen nog voor de wind. Zijn droom om als muzikant de kost te verdienen werd werkelijkheid. ,,Veel optredens, zowel solo als met mijn band Eddy Current & The Field, het ging bijna vanzelf. Maar ja, toen kwam crisis na crisis. En dat rookverbod in de horeca heeft er ook echt wel ingehakt. Dat betekende voor cafés een groot verlies aan klanten, en daarmee aan budget om muzikanten in te huren. Dus dan zetten ze liever een CD’tje op.” Echt geholpen Met zijn bedrijf Aaron Stonebeat Music werkt Van Oppen niet alleen als muzikant. Hij geeft ook gitaarles en bouwt en repareert gitaren. Maar wát hij ook deed, het lukte hem in 2014 niet om zijn hoofd boven water te houden. ,,Ik had in het verleden wel eens een uitkering gehad en mij stellig voorgenomen dat ik daar nooit meer iets mee te maken wilde hebben. Maar ja, dan is het op een gegeven moment toch weer aan de orde. En toen bleek zoiets als een team van ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak te bestaan.” Van Oppen ging schoorvoetend naar zijn eerste afspraak met een ondernemersadviseur. ,,Ik verwachtte allemaal regeltjes, dwang en dreigementen, maar het tegendeel bleek waar. Men heeft mij écht geholpen. Heeft meegedacht. Is menselijk geweest.” Gewoon verder werken Marc van Oppen kon zijn bedrijf in overleg met de ondernemersadviseur voortzetten als zogenaamd marginaal ondernemer, wat betekende dat zijn inkomsten tot bijstandsniveau werden aangevuld met een uitkering. ,,Op deze manier kon ik gewoon verder werken. En alles wat ik zelf verdiende, hoefde de gemeente tenminste niet op te hoesten.” Via De Drentse Zaak volgde van Oppen ook twee workshops. Die van Irene Wildenbeest over Image Consulting had hem echt verder geholpen. ,,Als je geen waardering voor jezelf hebt, hebben anderen dat ook niet voor jou, leerde ik daar.” Op alle fronten beter Sinds een paar maand is Van Oppen uit de uitkering, mede door zijn bijverdiensten als taxichauffeur. Maar het werk als muzikant en gitaarleraar trekt ook aan. ,,Het is nog heel pril, maar ik ben onlangs aangenomen bij een nieuwe particuliere muziekschool. Joyah Music, dat zit in een pand hier aan de Vaart. Eerlijk gezegd had ik nooit verwacht dat ik nog eens in een dienstverband als docent zou gaan werken.” Lachend: ,,Raar is dat, opeens gaat het op alle fronten weer beter.” Meer informatie op www.aaronstonebeat.nl. Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. In De Drentse Zaak zijn ook de ondernemersadviseurs gehuisvest. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers Foto Marc van Oppen

Auteur

Albert-Jan Garama