Europa’s Rafelende Randen

ASSEN

Het tweede seizoen van Europa’s rafelende randen, bijeenkomsten met krachtige vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten aan de randen van Europa, wordt zaterdag afgesloten.

ASSEN - Tijdens het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) op 12 maart zijn deze powervrouwen aanwezig om aansluitend op de documentaires Remember Your Name, Babylon en The Stormmakers in gesprek te gaan met het publiek. Dit is van 11.00 tot 12.30 uur. In de middag zijn er op het gemeentehuis van 13.30 uur tot 16.30 uur workshops vertelt internationaal mensenrechtenconsultant Ralph du Long. Hij organiseert samen met mensen van Stichting Prinsessendag, Amnesty International en mensen die uit persoonlijke interesse zich hebben aangesloten Europa’s rafelende randen. ,,Vier van de vijf spreeksters van afgelopen seizoen zijn er ook op deze dag, dit zijn Alina Afle, Ines Dimnich, Gokcen Yilmaz en Lina Vosliûté. Ook komt bisschop Rusudan Gotsiridze uit Georgië. ,,Zij heeft vorig jaar nog een prijs gekregen van Michelle Obama. Zij is een actief voorvechtster van mensenrechten. Het is nog even afwachten op het visum. Verder wordt Fazia Oulahsen van Greenpeace geinterviewd en zij geeft een workshop over milieu en hoe je nu mensen in beweging krijgt. De workshopleiders zijn mensen van provinciale staten en gemeenteraadsleden.” Kaarten voor de bijeenkomst tijdens het Internationaal Film Festival zijn te koop via de Nieuwe Kolk. Het programma in de middag is vrij toegankelijk. Ook op 13 maart is er een bijeenkomst in samenwerking met de adventskerk. Dit is openlijk toegankelijk. ,,We reiken ook de Krüderig Wief speld uit. Oud-burgemeester Carry Abbenhues kreeg de eerste speld. Hij is ontworpen door raadslid Inge Eshuis.” De eerste bijeenkomst van Europa’s rafelende randen was in 2014 vertelt Ralph. ,,Het idee was en is dat er zoveel in Europa gebeurd dat het duidelijk was en is dat dit zijn invloed zou hebben. Er zijn veel mensen in deze reeks die toch wel internationaal indruk maakten. De rol van vrouwen is nog steeds onderbelicht. Het zijn toch vaak vrouwen die in deze het voortouw nemen. ” Vorig jaar bestond de serie uit acht live skype interviews met jonge vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten aan de grenzen van Europa. Deze interviews werden gehouden in Cultureel Café Samalas. ,,Dit jaar was de opzet anders. We hadden dit jaar vijf bijeenkomsten, niet alleen voor algemeen publiek maar in samenwerking met mensenrechtenorganisaties.” Europa’s rafelende randen werd dit jaar op verschillende plekken gehouden, die aansloten bij het thema. Zo vond de bijeenkomst over het WK voetbal plaats bij de Asser Boys en vond de thema-avond milieu en mensenrechten plaats in het duurzaamheidscentrum. ,,Grote thema’s dichtbij brengen, dat is wat we hebben gedaan. Het gaat om thema’s die actueel zijn zoals racisme, religie en mensenrechten, milieu en activisme, mensenhandel en het vluchtelingenvraagstuk.” Voor volgend jaar heeft Ralph nog geen concrete plannen. ,,Als dit afgelopen is gaan we daarover nadenken. Ik hoop dat we iemand kunnen interviewen uit de Russische Doema. We hebben een paar thema’s nog niet gehad die ook best moeilijk zijn, zoals bijvoorbeeld de rechten van mensen met een psychiatrische achtergrond, de meest kwetsbare en vergeten groep.” Ralph en de overige organisatoren doen dit vrijwillig. ,,Het bevalt goed, de belangstelling is nog steeds groot. Er zijn zoveel landen waar zoveel gebeurd.” Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama