Literaire Hemel in De Amer

AMEN

Albert Haar en Annette Timmer gaan 11 maart met Elisabeth Lockhorn, Merijn de Boer en de provinciedichter van Overijssel in gesprek in café De Amer in Amen.

Elisabeth Lockhorn wilde graag de biografie schrijven van Andreas Burnier (1931-2002) omdat ze was geïntrigeerd door de paradox van bange vrouw en moedige schrijfster. Ze verdiepte zich in het leven van de homoseksuele schrijfster, feministe en criminologe, die geboren werd als Catherina Irma Dessaur. Een Joods kind, tijdens de oorlog in drie jaar ondergedoken op zestien adressen, onder meer in Drenthe. Ze zag zichzelf als behorend tot de spirituele zoekers en werkers in de wereld. Een geliefde gaf haar de titel metselaar van de wereld. “Misschien is een van de mooiste romans van 2016 al verschenen,“ schreef Wim Brands. NRC Handelsblad zette ’t Jaghthuys van Merijn de Boer in ieder geval op de lijst met tien beste boeken van de maand januari. Merijn de Boer kreeg voor zijn debuut, de verhalenbundel Nestvlieders (2011), al de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en zijn roman De nacht (2014) kwam op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs. Zijn nieuwe roman gaat over een bezitterige moeder, haar ‘goddelijke’ zoon en een verliefde sekswerker. Maar ook over werkelijkheid en verbeelding. Verhalenverteller en dichter Boudewijn Betzema uit Deventer is van maart 2015 tot maart 2017 Dichter bij Overijssel. In opdracht van de Provincie Overijssel schrijft hij gedichten over belangrijke, nieuwswaardige, mooie en minder mooie zaken die spelen. Hij gebruikt zo min mogelijk woorden om zoveel mogelijk te zeggen. “In de verharding die momenteel overal plaatsvindt moet je een zacht verhaal vertellen,” aldus Boudewijn Betzema. Zie voor het complete voorjaarsprogramma onze website www.literairehemel.nl. Aanvang 20.30 uur, entree euro 15, jongeren tot en met 21 jaar euro 10. Reserveer via reservering@literairehemel.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama