RUBRIEK Van Idee tot Onderneming met Lia Kesojan

ASSEN

Lia Kesojan: ‘Mijn bedrijf onder de loep genomen’

Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier werken niet alleen gevestigde bedrijven, starters en zzp’ers, maar wordt ook hulp en advies geboden aan regionale ondernemers. Zoals aan Lia Kesojan, eigenaar van diëtisten- en fitnesspraktijk FitAssen. Diëten en tips om af te vallen blijven een hot item in de media. Maar voor een gediplomeerd diëtist als Lia Kesojan (28) zijn ze ook een bron van ergernis. ,,Mensen grijpen dat allemaal graag aan en betalen er veel geld voor, maar meestal werkt het gewoon niet. Je kunt toch het beste per persoon bekijken wat bij die persoon past. En daarbij is het ook belangrijk dat het afvallen op een gezonde en verantwoorde manier gebeurt." In haar diëtisten- en fitnesspraktijk FitAssen treft ze trouwens niet alleen mensen die willen afvallen. ,,Ook mensen die aan willen komen. Verder werk ik met ouderen, jongeren, kinderen, sporters en mensen met ziektebeelden als diabetes en een verhoogd cholesterol." Voeding en beweging Begin juli 2014 startte Lia met FitAssen. Het is altijd een droom van haar geweest om iets voor haarzelf te beginnen. ,,Ik heb de hotelschool gedaan. Maar ja, een hotel of restaurant beginnen, dat is nogal wat. Toen dacht ik, misschien toch iets anders met voeding. En zo belandde ik op de opleiding Voeding en Diëtetiek." Naast haar opleiding deed ze veel aan sport. ,,Ik heb een fitnessopleiding erbij gedaan. En ik ben ik groepslessen gaan geven. Uiteindelijk is alles een beetje bij elkaar gekomen in mijn praktijk. Waarmee ik overigens ook veel bij mensen thuis kom." Volgens Lia is de combinatie van gezonde voeding en beweging essentieel in haar adviezen. ‘Veel diëtisten zeggen naast hun voedingsadviezenwel dat je meer moet bewegen, maar niet precies hoe. Terwijl ik mensen precies kan uitleggen wat ze moeten doen om de beste resultaten te halen.’ Onderscheidend profileren Naast haar praktijk werkt Lia in loondienst bij een sportschool, ‘want de inkomsten zijn nog niet heel stabiel’. Toen vorig jaar een andere sportschool waar ze werkte de deuren sloot, kwam Lia in de bijstand terecht. ,,Iemand van de ISD raadde me toen aan om eens bij de ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak om advies te vragen. Daar heb ik mijn bedrijf onder de loep genomen. Wat zijn je kosten, wat heb je verdiend, hoe ga je het verder aanpakken. Dat soort dingen." Lia volgde binnen De Drentse Zaak ook een workshop van Irene Wildenbeest: Onderscheidend Profileren. ‘Daar heb ik heel veel aan gehad. Vooral aan de gesprekstechnieken: hoe kun je iemand triggeren om bij jou te komen. Zo heb ik toch geleerd mezelf een beetje beter te verkopen." Het mooie van het vak Lia kan nog wel wat nieuwe klanten gebruiken. ,,Want tja, ze blijven niet hangen hè. Soms is na één of twee gesprekken al duidelijk wat iemand qua voeding en sport precies nodig heeft. Maar dat is meteen ook het mooie van mijn vak. Dat ik mensen snel kan helpen, en dat ik hun blijdschap vanwege de resultaten mag meemaken." Meer informatie op www.fitassen.nl. Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama