Eten bij Resto VanHarte

ASSEN

Bij Resto VanHarte in de wijk Peelo in Assen werd donderdag samen gekookt en gegeten met vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Oranje. Het Gezinsblad schoof aan.

ASSEN – Restomanager Otjep Hully is november 2014 in dienst gekomen. ,,Resto VanHarte is zo’n 10 jaar geleden ontstaan met voornamelijk Resto’s in het westen van het land. We zijn nu vier jaar in Assen. Het belangrijkste uitgangspunt is een locatie als een huiskamer te creëren en een maaltijd als bindmiddel voor de mensen. Meestal hebben we naast de maaltijden ook een thema-activiteit met bijvoorbeeld een lezing of muzikant. In dit geval hebben wij de vluchtelingen uit het azc in Oranje uitgenodigd.” Het belangrijkste doel van Resto VanHarte is ontmoeting en verbinding maken. ,,Mensen kennis met elkaar laten maken, dat er begrip gekweekt wordt.” Otjep is zelf al een aantal keer in Oranje geweest. ,,Ik heb daar contacten opgebouwd en juist door die gesprekken merk je dat veel van de mensen die daar zitten gedwongen waren huis en haard te verlaten.En dit echt niet het leven is dat men naar verlangt." In eerste instantie is Resto opgericht voor eenzame ouderen, zodat ze niet in een sociaal isolement terechtkomen. ,,Voor een relatief goedkoop bedrag krijg je een drie gangen menu. Als je van de bijstand afhankelijk bent betaal je 4 euro in plaats van 7 euro. De mensen gaan met een glimlach naar huis juist omdat ze contact hebben of kunnen maken met anderen. Daar doe je het voor.” Eén van de vaste gasten is Janny Janssen met haar man. ,,We eten hier eigenlijk elke donderdag. Je hebt hier leuke ontmoetingen met mensen, We wonen hier vlakbij en dachten we kunnen wel eens een keer gaan kijken. We zijn niet meer weggegaan.” Wat Janny aanspreekt in Resto Van Harte is het sociale aspect. ,,De gezelligheid en het ontmoeten van mensen.” Eén van de koks uit Oranje is Hamed. Hij vindt het leuk om te doen en komt graag nog een keer terug. Deze avond staat een soort broccolisoep met kruidenkaas en turks brood, een Syrische bietensalade en kippendij met gember en citroen op het menu met als toetje een aangeklede vlaflip, vertelt Margot Schotanus, hoofd van de keuken. Het is voor haar de laatste avond hier. Ze gaat zeer waarschijnlijk in een andere Resto werken. Voordat ze hier kwam heeft onder meer in Amsterdam gewerkt. Wat haar aanspreekt is dat het veelzijdiger dan alleen koken is. “Ik heb hele leuke mensen ontmoet.” Op deze dag is ze om 14.00 begonnen. Het menu is bedacht en de inkopen zijn gedaan. ,,Dan gaan we werkoverleg doen en daar gaat iedereen mee aan de slag. Ik stuur ze dan aan.” Cindy Houwen Foto's Lammert Aling

Auteur

Albert-Jan Garama