COLUMN Grietje van Selst: hulpchauffeur

ASSEN

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke kee weer een ander verhaal... Grietje van Selst: hulpchauffeur Op een namiddag word ik opgeroepen. In het hospice is een mevrouw overleden. Haar dochters willen haar zelf verzorgen en de bedoeling is dat moeder in een eenvoudige kist naar het uitvaartcentrum wordt gebracht. Als ik aanbel bij het huis van één van die dochters, doet haar echtgenoot open. Met zijn zwagers zit hij aan een biertje, de dames zullen over een kwartiertje arriveren. Maar dat kwartiertje wordt een half uur en al snel weet ik hoe dat komt… Druk pratend komen ze binnen. In geuren en kleuren vertelt de oudste dochter hoe het in het hospice is verlopen. ,,Onze 6-jarige kleinzoon was vaak in het hospice geweest en hij had gezegd: Als oma-oma doodgaat, dan wil ik haar wel zien hoor. Dus toen mam overleed heb ik mijn dochter gebeld en ze kwam met Luuk naar het hospice. We waren haar net aan het aankleden. Hij wilde ook wat doen, dus gaf ik hem wat bodylotion op zijn handjes. Het was zo aandoenlijk, hoe hij praatte tegen zijn oma-oma: Nu hoef je geen pijn meer te hebben, oma-oma, en straks mag je in de schatkist, want zo had de chauffeur de kist genoemd. Samen liepen ze naar de rouwauto om de kist te gaan halen. Luuk werd er volledig bij betrokken, zo fantastisch! Hij mocht zelfs meehelpen toen we mam erin gingen leggen. Ondertussen bleef die kleine maar kletsen en legde al het speelgoed dat hij bij zich had bij oma-oma in de kist. Toen we mam in de auto hadden gezet, mocht Luuk nog even voorin zitten. Je had hem moeten zien glunderen, de hulpchauffeur. Daarna mocht hij met de andere chauffeur voor de rouwauto lopen. Eerst maakten ze een buiging en toen liepen ze samen de straat uit. Mam werd weggebracht door haar achterkleinzoon. Ik zal dit nooit meer vergeten en ik denk hij ook niet.” De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama