Xapoe Assen met Internationale Vrouwendag

ASSEN

Internationale Vrouwendag is 8 maart. Daarom besteedt Xapoe Assen deze dag aandacht aan vrouwenrechten. Misschien denk je: vrouwenrechten, is dat niet achterhaald? Het antwoord is: Nee.

Op papier hebben mannen en vrouwen in veel landen dezelfde rechten. Maar in de praktijk zijn vrouwen nog steeds slechter af. Daarom wordt er op Internationale Vrouwendag aandacht besteed aan de positie van vrouwen. Vrouwen zijn vaker slachtoffer van huiselijk of seksueel geweld, gedwongen huwelijken, gedwongen prostitutie, genitale verminking of gedwongen abortus. De armste wereldbevolking bestaat voor 70 procent uit vrouwen. Zij verdienen slechts 10 procent van het totale wereldinkomen, terwijl ze 2/3 van alle werkuren voor hun rekening nemen. Amnesty Internationaal : Petitie en groetenkaart voor Eren Keskin We kunnen deze positie niet nu in 1 keer verbeteren. Wel kunnen we solidariteit tonen en een symbolische daad verrichten. We kunnen er samen over praten, vrouwen en mannen. En we kunnen een petitie ondertekenen voor of een kaart sturen aan Eren Keskin, een actie van Amnesty Internationaal. Zij is een prominente Turkse mensenrechtenadvocate die in 2014 werd veroordeeld tot tien maanden cel omdat ze in een toespraak de autoriteiten verantwoordelijk hield voor de gruwelijke dood van een 12-jarige jongen. Ze is actief lid van de IHD, de grootste mensenrechtenorganisatie in Turkije. Ook geeft ze juridische bijstand aan vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in detentie. De autoriteiten pakken Eren Keskin regelmatig op en spanden al meer dan honderd rechtszaken tegen haar aan. Keskin is meerdere keren veroordeeld tot celstraffen en boetes. Ook werd ze met de dood bedreigd vanwege haar werk Inge Eshuis Daarnaast gaat Xapoe samen met Inge Eshuis, raadslid van D66 en betrokken bij vrouwenrechten, het dicht bij huis houden; hoe zit het met de positie van vrouwen in Nederland? Muziek dans, gedichten en eten. En daarna naar de film Carol, een prachtige film in de Nieuwe Kolk van de Asser Filmliga. Zie voor meer info: www.asserfilmliga.nl Muziek en gedichten van Laura Mijnders & Kris Vesseur Dans van Lien Siwalette Een Indonesische maaltijd voor €10,50 Vanaf 17.00 uur tot 20.00 uur.

Auteur

Albert-Jan Garama