Rode Kruis: tulp voor noodhulp in Nederland

ASSEN

Vanaf vandaag is de ‘Tulp voor Hulp’ te koop bij alle Albert Heijn-vestigingen in Nederland. Van iedere bos tulpen gaat een euro naar de noodhulp van het Rode Kruis in Nederland.

Meer geld voor noodhulp in Nederland is hard nodig. Om zo goed mogelijk hulp te verlenen bij noodsituaties en calamiteiten heeft het Nederlandse Rode Kruis onder andere nieuwe AED’s, verbandmaterialen en fietsen voor de mobiele medische teams nodig. Het Rode Kruis verleent hulp bij noodsituaties als een grote brand, ongeluk, overstroming of storm.Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, een grote asbestbrand in Vlaardingen of de ontruiming van het VUmedisch Centrum; het zijn acute noodsituaties waarbij het Rode Kruis de afgelopen jaren direct hulp verleende. Deze situaties laten zien dat iedereen plotseling in een noodsituatie terecht kan komen, ook in Nederland. Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn opgeleid en getraind om in geval van calamiteiten de professionele hulpdiensten te ondersteunen met medische assistentie, evacuatie en opvang van slachtoffers, maar ook om EHBO te verlenen bij evenementen. Enorme inzet ,,Bij noodhulp van het Rode Kruis denken mensen vaak aan de internationale hulp, bijvoorbeeld na de aardbeving in Nepal of voedselhulp in Syrië. Maar ook in Nederland staan duizenden vrijwilligers klaar om te helpen bij noodsituaties”, zegt directeur Gijs de Vries. ,,Hun inzet was het afgelopen jaar ongekend. Ruim twee keer per maand schoten zij te hulp bij noodsituaties in Nederland, terwijl de vrijwilligers ook op 150 plekken in Nederland ingezet werden voor de hulpverlening aan vluchtelingen.” Noodhulpteams Sinds dit jaar verleent het Rode Kruisnoodhulp bij grote rampen of calamiteiten met specialeNoodhulpteams. Deze Noodhulpteams komen in de plaats van de voormalige SIGMA-teams en zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Het Noodhulpteam ontfermt zich over de lichtgewonde slachtoffers, het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd hulp krijgen. Meer dan 500 Rode Kruis-vrijwilligers zijn deze week bij verschillende Albert Heijn filialen aanwezig om informatie te geven over de Tulp voor Hulp en de noodhulp van het Rode Kruis.

Auteur

Albert-Jan Garama