Europa-parlementariërs op werkbezoek in Drenthe

ASSEN

Een delegatie EVP-Europarlementariërs heeft vrijdag 26 februari, samen met Tweede Kamerleden Agnes Mulder en Jaco Geurts en Drentse politici, op uitnodiging van het Projectenbureau Drenthe een werkbezoek aan Drenthe gebracht.

Europarlementariërs Esther de Lange, Lambert van Nistelrooij, Annie Schreijer-Pierik en Jeroen Lenaers werden door gastheer Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA)ontvangen, het thema was namelijk leefbaarheid van het platteland en breedband. Eerst werdhet duurzame agrarisch bedrijf van de familie Lensing – van de Ven bezocht. Tijdens de lunch in Exloo werd een inleiding gehouden door burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn over de Zorg Dichtbij. In de proefboerderij PPO Valthermond (Praktijkonderzoek plant & Omgeving) van de Universiteit van Wageningen werd door Gerard Hoekzema van de WUR een inleiding gehouden over precisielandbouw en het project IJkakker waarvoor de aanwezigheid van breedband essentieel is. Directeur platform Breedband Drenthe Erica van Lente gaf een overzicht van de stand van zaken in Drenthe en de obstakels die ondervonden worden. Henk Jumelet noemde de talloze bewonersinitiatieven die in Drenthe van de grond komen en hij prees daarbij de inzet van de vrijwilligers. "Als elke vrijwilliger die zich inzet voor breedband stond voor 1 megabyte per seconde dan hadden we in Drenthe nu het snelste internet ter wereld. Hier wordt namelijk met man en macht gewerkt, door vrijwilligers ondernemers en overheden, om in 2019 breedband voor iedere inwoner van Drenthe beschikbaar te stellen" Breedband internet moet toegankelijk zijn voor alle inwoners en ondernemers overal in Drenthe voor de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van ondernemingen, zoals boerenbedrijven. Bedrijven en burgers kunnen tegenwoordig niet meer zonder betrouwbaar en snel internet, daar ontbreekt het nog te vaak aan. De ambitie van de provincie Drenthe is om dat uiterlijk in 2019 geregeld te hebben. Verantwoordelijk portefeuillehouder gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) is enthousiast aan de slag gegaan om die ambitie te helpen. Het aanleggen van glasvezelnetwerken in de stedelijke gebieden verloopt snel en vrijwel zonder problemen omdat de kabelaanbieders daar veel aansluitingen kunnen realiseren. In de plattelandsgebieden gaat de uitrol van glasvezel langzamer. Marktpartijen willen daar niet investeren omdat de aansluitingen daar per woning veel duurder uitvallen. Overheidssubsidies zijn door o.a. Europese Richtlijnen niet toegestaan. Om de noodzaak van bereikbaarheid van snel internet voor heel Drentheonder de aandacht te brengen van Europese politici is een delegatie van de EVP-fractie uit Brussel uitgenodigd voor een werkbezoek aan Drenthe.

Auteur

Albert-Jan Garama