Landschapsbeheer Drenthe zoekt weidevogelkenners

ANDEREN

Weet jij hoe een broedpaartje kieviten zich gedraagt? Kun je door een wulp te observeren zien waar een mogelijk nest is gelegen? Herken je het verschil in gedrag van een grutto die een nest of haar jongen beschermd? Dan is Landschapsbeheer Drenthe op zoek naar jou!

In maart zijn de eerste weide- en akkervogels weer druk met het bouwen van nesten op de akkers en weiden. Zo’n 450 vrijwilligers zijn jaarlijks in de weer om kuikens van bijvoorbeeld de tureluur, de wulp en de grutto een goede start te geven. Bij ongeveer 700 boeren gaan de vrijwilligers het veld in om de nesten in kaart te brengen en te beschermen. Vrijwilligers broodnodig Weidevogels horen bij Nederland net zoals tulpen, molens en koeien. Al enige jaren daalt het aantal broedparen en goede bescherming is hard nodig. Willen we weidevogels behouden, dan moeten zoveel mogelijk kuikens groot worden. Door de inspanning van de weidevogelbeschermers en de agrariërs was het broedsucces van de kievit, grutto, scholekster, wulp en tureluur de afgelopen jaren hoger, dan wanneer er geen maatregelen werden getroffen. Nieuwe vrijwilligers gezocht Vanwege het enthousiasme bij de agrariërs is Landschapsbeheer Drenthe op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor de weidevogels. Je sluit je aan bij één van de drieëndertig bestaande weidevogelgroepen en gaat samen het veld in. Het vinden van nesten in het open veld is niet eenvoudig. Vandaar dat we op zoek zijn naar vrijwilligers met basiskennis van weidevogels. Ervaring met weidevogelbescherming is dus een pré! Wat vragen we? · Woonachting in Drenthe · Basiskennis over weidevogels · Eén dagdeel per week beschikbaar van half maart tot half juni · Bereid om aan te sluiten bij bestaande weidevogelgroepen · Bereid om je vrijwillig in te zetten voor weidevogels · Communicatief en enthousiast Meer informatie Meer informatie over de weidevogelvrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe? Of denk je: ik heb tijd over en wil me aansluiten bij een bestaande weidevogelgroep. Neem dan contact op met Jaap van Gorkum van Landschapsbeheer Drenthe op 0592 316 616 of j.vangorkum@lbdrenthe.nl. Ter voorbereiding op het weidevogelseizoen wordt op 2 maart 2016 een informatieavond georganiseerd. Weidevogelvrijwilligers zijn om 19.30 uur welkom in het kantoor van Landschapsbeheer Drenthe, Nijend 18a in Anderen.

Auteur

Albert-Jan Garama