RUBRIEK Van Idee tot Onderneming met Henk Hoeve

ASSEN

De Drentse Zaak helpt ondernemers – soms ook financieel

Wie een ondernemer vraagt hoe het met de zaken gaat, krijgt doorgaans ‘goed’ als antwoord. Maar natuurlijk worden ondernemers ook wel eens voor pittige uitdagingen gesteld, zeker waar het de financiën betreft. Wanneer zo’n ondernemer woont in de gemeente Aa en Hunze, Assen of Tynaarlo, kunnen de ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak mogelijk uitkomst bieden. ,,Stel, iemand heeft een schoenenwinkel, maar even geen middelen om een nieuwe voorraad schoenen te kopen,en de bank wil geen lening verstrekken", stelt ondernemersadviseur Henk Hoeve van De Drentse Zaak. ,,Dan kunnen wij mogelijk een krediet verlenen. Zodat zo’n bedrijf kan blijven draaien en er niemand in de bijstand belandt. Soms gaat dat om bedrijven met wel twintig werknemers. Dus tel uit je winst, als gemeenschap." Besluit bijstandsverlening zelfstandigen Hoeve en de andere ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak helpen ook mensen die vanuit de bijstand een eigen bedrijf beginnen, of gevestigde ondernemers die niet meer in eigen onderhoud kunnen voorzien. ,,Die kunnen via ons aanspraak maken op de Bbz, oftewel het besluit bijstandverlening zelfstandigen." Voorwaarde voor financiële hulp is wel dat een bedrijf levensvatbaar is. Is dit niet het geval, dan kan Hoeve een ondernemer helpen om op een verantwoorde manier te stoppen met zijn bedrijf. ,,En mijn collega Albert Rouwkema werkt veel met marginaal zelfstandigen, ondernemers die vanuit de bijstand werken, en een deel van die bijstand terugverdienen." Ondernemersachtergrond Hoeve heeft zelf een ondernemersachtergrond, hij exploiteerde onder andere vier supermarkten, twee slijterijen en helpt op de achtergrond nog steeds bij de bakkerij van zijn vrouw.Sinds twee jaar werkt hij als ondernemersadviseur bij De Drentse Zaak. Iets wat hem persoonlijk raakt, is dat ondernemers vaak te laat bij hem aankloppen. ‘Als het al te laat is, eigenlijk.’ Hij ziet ook veel verborgen armoede bij ondernemers. ,,Kinderen die bijvoorbeeld al twee jaar niet met schoolreisjes meegingen, of geen cadeautjes meer op hun verjaardag kregen. Vaak was dat helemaal niet nodig geweest, als die ondernemers de weg naar De Drentse Zaak maar wat eerder hadden gevonden." Anoniem en kosteloos Hoeve begrijpt dat de drempel om bijstand te vragen voor ondernemers erg hoog ligt. ,,Ik ben natuurlijk zelf ondernemer geweest, en het zou voor mij een gruwel geweest zijn om hulp te moeten vragen bij een loketje van de gemeente. Daarom kan ik mij ook heel goed vinden in het concept van De Drentse Zaak, als publiek- en privaatrechtelijke omgeving. Ondernemers kunnen anoniem en kosteloos met mij in gesprek, of iemand nu komt voor een breed advies, het opstellen van een bedrijfsplan, een krediet of een bijstandsregeling. We vallen onder sociale zaken, maar bekijken elk geval economisch, als ondernemers. Uiteindelijk gaat het ons om de ondernemers en hun gezinnen." Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes, flexibele werkplekken en alle kennis die je als ondernemer nodig hebt. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers Foto Henk Hoeve

Auteur

Albert-Jan Garama