Opfrissen van verkeerskennis

ASSEN

Bijgespijkerd worden over de nieuwste verkeersregels? Tips voor zuiniger en milieuvriendelijker rijden? Afdeling Assen van Veilig Verkeer Nederland houdt 14 april een opfriscursus.

ASSEN - ,,De animo is altijd groot. Gemiddeld doen er vijftig tot zestig deelnemers per keer aan mee”, vertelt voorzitster van VVN afdeling Assen Yvonne Baas. ,,We zijn met een nieuwe stijl begonnen. Voorheen heette de opfriscursus BROEM en was het voor ouderen. Nu mag iedereen meedoen.” Als voorbeeld noemt ze mensen die 10 tot 15 jaar hun rijbewijs hebben. ,,En er heeft bijvoorbeeld al een groep chauffeurs van KDV Pinokkio meegedaan.” Om verschillende redenen biedt VVN de gelegenheid de rijvaardigheid te testen, geeft Yvonne aan. Zo ontwikkelt iedere automobilist een eigen rijstijl. ,,Er sluipt altijd iets in. Daarnaast veranderen de verkeersregels en –situaties en het verkeer zelf ook, het wordt steeds drukker.” Het programma bestaat uit drie delen. Theorie, rijden en workshops. ,,In het theoriegedeelte wordt voorlichting gegeven over de (nieuwste) verkeersregels aan de hand van een PowerPoint presentatie en daar achteraan volgt een quiz. In het praktijkgedeelte gaat iedereen met een speciaal daarvoor opgeleide rijinstructeur in de eigen auto de weg op. Je gaat zo’n 45 minuten de weg op. Je krijgt ook tips mee, bijvoorbeeld om zuiniger te rijden of niet steeds je voet op het koppelingspedaal te houden. Het is geen examen en je behoudt je rijbewijs. Soms zegt men na die tijd wel eens, ik neem nog weer een paar rijlessen.” Tijdens de workshops wordt het gezichtsvermogen (door iemand van Pearle opticiens), het gehoor (door iemand van Beter Horen) en de reactiesnelheid getest. Deelnemers kunnen een voorkeur aangeven of ze in de ochtend of in de middag het programma willen volgen. ,,Je wordt dan in groepjes ingedeeld. In de loop van de ochtend of middag zie je dat er allerlei gesprekken ontstaan. De ervaring is dat mensen deze opzet als heel positief ervaren. Sommigen komen elk jaar meedoen. Wij doen dit twee keer per jaar, dat is ook nieuw. De volgende opfriscursus is rond oktober.” ,,Wij zijn deze dag met zes vrijwilligers aanwezig”, vertelt Yvonne. ,,In totaal hebben we een grote groep enthousiaste vrijwilligers waar we heel erg blij mee zijn.” Naast twee keer per jaar een dag voor het testen van de rijvaardigheid organiseren, doet de afdeling nog veel meer. ,,Fietscontrole op de basisscholen, caravancheck (in samenwerking met Schaafsma), gordelcontroles, opleiding voor de elektrische fiets, scootmobieltrainingen, verkeerslessen in asielzoekerscentra en het Praktisch Verkeerexamen. We zitten ook één keer in de twee maanden samen met de verkeerskundige van de gemeente Assen om tafel om over verkeerssituaties in de stad te spreken.” Geïnteresseerden die mee willen doen aan de opfriscursus in april kunnen zich voor 20 maart opgeven via Veilig Verkeer Nederland, afdeling Assen, p/a Koldakker 37, 9407 BR Assen of per e-mail info@vvnassen.nl met vermelding van naam, adres, telefoonnummer en leeftijd en of u ’s ochtend of ’s middags wilt meedoen. De kosten bedragen 25 euro voor het hele programma (inclusief koffie/thee). Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en de Gemeente Assen. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama