Van Dam Orgel Assen geeft geheimen prijs

ASSEN

Het Van Dam Orgel is voor de grote restauratie ontmanteld en heeft daardoor een aantal geheimen prijsgegeven. De restauratie levert niet alleen een verbeterd orgel op, maar betekent ook een hernieuwd contact met de geschiedenis. De geschiedenis van het orgel, van het gebouw Jozefkerk en er zijn tipjes opgelicht van de Asser en provinciale geschiedenis.

Op een onderdeel van de blaasbalg hebben de bouwers van het orgel hun sporen nagelaten. W. van Daalen, Leeuwarden, alhier geplaatst juli 1896. Daarmee ligt de bouw van het orgel vast. Maar ook over het onderhoud aan het gebouw is verslag gedaan op de panelen van het orgel. G Franke, geb. 12 juli 1878, kerk gewit 1919. En daarbij de namen J.J. Weertman, Teunes de Vries en J. Zijlstra, Assen. Vaag zijn door deze namen heen nog twee namen te lezen, G.W. Wit en J. Oelen. Een gebouw als de Jozefkerk heeft voortdurend onderhoud nodig. Dat blijkt uit informatie op de achterkant van het snijwerk boven op het orgel. Jacob Timmer, 25 maart 1938, Hendrik de Leeuw 1938 en R. Perelkamp. Zij vertellen niet wat ze gedaan hebben. Gewerkt aan het orgel of gewerkt aan het gebouw. Maar ook over Assen en omstreken heeft het orgel één en ander prijsgegeven. De binnenkant van de blaasbalg is afgeplakt met een strook krantenpapier gedateerd, januari 1955. De betreffende krant was de, Provinciale Drentse en Asser Courant. Volgens de kop was de Directeur – hoofdredacteur: H. Clewits en was de krant gevestigd aan de Torenlaan. In die bewaard gebleven strook wordt verslag gedaan van IJswedstrijden in Borger, Zweeloo, Paterswolde, Nieuw Roden, Klijndijk en Bareveld. Er werd gestreden door mannen, vrouwen en jongens. En het prijzengeld varieerde van f 2,50 tot f 10.00. Kortom, de restauratie van het Van Dam Orgel betekent een nieuwe toekomst voor het orgel, maar ook zicht houden op het verleden.

Auteur

Albert-Jan Garama