Wandelen langs historie Deurze en Amelte

DEURZE

Nationaal Park Drentsche Aa heeft 21 februari een wandeling rondom Deurze en Amelte. Tijdens deze wandeling staat de geschiedenis van landschap en de bewoning aan beide zijden van het Deurzerdiep centraal. Aan de orde komt de invloed van ijstijden op het ontstaan van het unieke systeem van de beekdalen van de Drentsche Aa. De historische ontwikkeling van het oude dorp Deurze wordt toegelicht.

Wat was de relatie tussen de huidige Asser dorpen Amelte, Anreep, Witten en Vredeveld en het dingspildorp Rolde en hoe liepen de middeleeuwse routes? De recente herinrichting van het beekdal van het Deurzerdiep en de plannen Assen aan de Aa worden toegelicht. Ook worden de bewoningsgeschiedenis van het dorpje Amelte en het ontstaan van het latere landgoed Amelte besproken. Via het ‘Poepenhemeltje’, de oude spoorbaan van de Noord Ooster Lokaal Spoorweg (NOLS) en het landgoed Kamps bereiken we weer café ‘De Aanleg’, de voormalige tol aan de belangrijke provinciale weg tussen ‘Kerk en Klooster’. Na afloop is er de mogelijkheid om (op eigen kosten) een snertmaaltijd te nuttigen in Café De Aanleg in Deurze. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling. Aanvang 10.30 uur Start(plaats) NP Toegangspoort Deurze. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Bijlage: foto herinrichting Deurzerdiep, Nationaal Park Drentsche Aa.

Auteur

Albert-Jan Garama