Drentse scholen op weg naar het Lagerhuis

ASSEN

, EMMEN, MEPPEL - Het VARA-programma ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ gaat voor de achttiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland.

Dit jaar strijden meer dan 200 middelbare scholen uit heel Nederland om de titel van beste debatschool van Nederland. In de provincie Drenthe vindt de voorronde plaats op dinsdag 23 februari om 10.15 uur.

Drentse scholen op weg naar het Lagerhuis

De volgende scholen uit Drenthe doen mee aan de voorronde op 23 februari:  Esdal College, Hondsrugcollege (beide uit Emmen), Dingstede, Stad en Esch Lyceum (beide uit Meppel) en CS Vincent van Gogh - locatie Salland (Assen). De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Zo debatteren zij onder andere over toeristische kansen in Drenthe, over de Drentse geschiedenis en het belang van fietssnelwegen. In de jury zitten o.a. de Statenleden: Bernadette van den Berg (ChristenUnie), Louise Smits (SP), Douwe Oosterveen (Sterk Lokaal) en Jurr van Dalen (D66).

Opzet competitie

Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen, waaronder 360-graden debatten en één op één debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste finales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt 8 juni live uitgezonden door de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.

Auteur

Karin Weijs