RUBRIEK Van idee tot onderneming met Harrie Hoiting

ASSEN

Van band Diep Triest naar klusbedrijf Spieker

Harrie Hoiting, gitarist van Diep Triest, zagzich vorig jaar genoodzaakt om een nieuwe weg in te slaan. Hij ging voor advies naar de ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak. Hoiting pakte vervolgens met succes iets heel anders op: hij sloeg de spijker op zijn kop met zijn eigen klusbedrijf. ,,Nee, ik heb nooit een bouwgerichte opleiding gevolgd. Ik heb conservatorium gedaan. Mijn roots liggen in de muziek. Maar daar ligt momenteel gewoon geen goede markt meer voor mij." Harrie Hoiting, gitarist van de Groningse smartlappenband Diep Triest, maakt de balans op. ,,In de hoogtijdagen hadden we 120 optredens per jaar, vorig jaar warendat er 30. Tja, misschien dat mensen uitgekeken raken op het concept. We doen dit natuurlijk ook al twintig jaar." Dan wil ik gaan bouwen Omdat zijn optredens vorig jaar te weinig opbrachten om van rond te komen, vroeg Hoitingin september 2015 een bijstandsuitkering aan. Zo kwam hij bij de adviseurs terecht. ,,Ik kreeg een heel kleine bijstandsuitkering, en daar trad ik af en toe nog bij op. Ondernemersadviseur Henk Hoeve gaf me het advies om de workshops van de Ladder naar Succes te volgen. Het grappige is dat ze bij De Drentse Zaak mij toen nog als muzikant voor ogen hadden. Maar ik had meteen al iets van, nee, wacht eens even, dan wil ik gaan bouwen.: Wonderbaarlijk goed Hoiting was in 2009 al zijn eigen klusbedrijf gestart, maar had daar nooit veel mee gedaan. ,,Toen mij die Ladder naar Succes werd aangeboden, besloot ik daar m’n schouders weer onder te zetten. En eigenlijk ging dat meteen wonderbaarlijk goed. In de tweede maand van de cursus had ik mijn uitkering alweer stopgezet, omdat ik gewoon te veel verdiende." Gunfactor en social media Een van de workshops die Hoiting het meest is bijgebleven is die van Marjan Muis over het verhogen van de gunfactor. ‘Die heb ik volgens mij wel.’ Ook leerde hij het belang van social media beter inschatten. ,,Als ik een klus heb afgerond, zet ik altijd een foto op Facebook. Opdrachtgever even taggen, daar kan geen reclame tegen op." Momenteel verbouwt Hoiting de privéwoning van een architect. ,,Ook erg prettig voor je netwerk." Wat is leuker? Harry ontdekte zijn bouwtalent tijdens het verbouwen van zijn eigen woningen. ,,Toen bleek dat ik twee rechterhanden had." Het mooie van zijn werk vind Hoiting dat hij dingen máákt. ,,Ik moet het heel erg hebben van mijn creativiteit. Dat is mijn kracht, dat ik meedenk met mensen om mooie oplossingen te verzinnen." Hoiting kan moeilijk zeggen wat hij leuker vindt, optreden met Diep Triest of bouwen met zijn bedrijf. ,,Eigenlijk vind ik juist de combinatie zo leuk." Meer informatie www.creatiefbouwen.nl. Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers. Op de foto Harrie Hoiting.

Auteur

Albert-Jan Garama