Paulo Boer: moderne gladiator

ASSEN

Paulo Boer vecht zondag 28 februari de hoofdpartij van het North vs The Rest vechtsportgala in Assen: ,,Mooi om iets terug te doen voor het thuispubliek.”

,,Ik wilde wel eens weten hoe het gevecht verder zou verlopen als je op de grond door mocht gaan.” Paulo Boer begon als kind met judo. Later is hij gaan kickboksen. Inmiddels is Boer professioneel MMA-vechter. MMA staat voor Mixed Martial Arts, een combinatie van verschillende vechtsporten, zoals (kick)boksen, worstelen en jiujitsu. De sport is ontstaan vanuit de vraag welke vechtsporter de sterkste is. The Ultimate Fighter Afgelopen jaar deed Boer mee met de reality-serie The Ultimate Fighter van de UFC (grootste MMA-organisatie) waarin zestien vechters uitmaken wie de sterkste is. De serie werd wereldwijd uitgezonden voor een miljoenenpubliek. Boer kwam niet verder dan de eerste ronde. ,,Ik had de pech dat ik gelijk in de eerste ronde tegen de latere winnaar werd uitgeloot. Als ik iemand anders had geloot was het ook anders gelopen. Wat ook meespeelde is dat we een dag voor vertrek erachter kwamen dat Bo (vriendin) zwanger was. Mijn mindset was niet goed. Aangekomen in Amerika hebben we nog even ge-appt maar toen moest ik mijn telefoon inleveren. Toen ik verloor baalde ik wel, maar ik kon wel weer naar huis.” Dutch Brazilian Paulo Boer –bijnaam The Dutch Brazilian- is geboren in Brazilië en toen hij dertien maand oud was geadopteerd en in Bovensmilde terecht gekomen. ,,Als baby ben ik achtergelaten in een ziekenhuis, bij een vrouw die bekend stond dat ze wel vaker kinderen opnam in haar gezin. Ik heb een paar maanden bij haar dochter op de kamer geslapen. Een paar jaar geleden heb ik haar gevonden op Facebook en heb haar in Brazilië opgezocht.” Profvoetballer ,,Toen ik jong was zat ik op voetbal, maar ik wilde wel op boksen of kickboksen. Later ben ik ook gaan judoën. Mijn moeder had mij daarheen‘gesleept’. Zij vond het geweldig. Ik pakte het ook snel op, ging naar de wedstrijdgroep, trainde vijf keer per week en heb nog internationaal gejudood. Tot mijn vijftiende. Toen ben ik gestopt. Geen idee waarom eigenlijk. Waarschijnlijk had het te maken met mijn pubertijd. Ik had veel verder kunnen komen met judo. Ik dacht nog even dat ik wel profvoetballer kon worden, maar het bleef bij BSVV.” Compleet Op zijn zestiende solliciteerde Boer bij defensie en toen hij net twee dagen zeventien was ging hij het leger in. Vijf jaar heeft hij ons land gediend. In dienst heeft hij zijn HAVO afgemaakt en diverse sportopleidingen gedaan. Later haalde hij zijn HBO-diploma Integrale Veiligheidskunde. Tijdens zijn defensieperiode begon Boer ook met kickboksen: ,,Bij Chris Roest in Assen. Chris is overigens nog steeds mijn vaste begeleider. Die eerste jaren was het meer recreatief kickboksen. Pas op mijn 22e, na mijn defensieperiode, ben ik met wedstrijden begonnen. Ik vond kickboksen leuk, maar vond het uiteindelijk niet compleet.“ Zo belandde Boer bij het MMA. Op zijn vijfentwintigste vocht hij zijn eerste MMA-partij en stootte gelijk door naar de A-klasse. Inmiddels heeft Boer dertien profpartijen achter zijn naam staan waarvan tien keer winst, één keer gelijk en twee verliespartijen. ,,MMA-vechters zijn de moderne gladiatoren. Het is goed voor je zelfvertrouwen en je zelfcontrole. Weten dat je het kan, zonder het te hoeven in te zetten. Vroeger had ik wel eens ruzie. Ik was klein en had een grote mond, maar ik kon ook heel hard rennen. Nu heb ik geen grote mond meer. Ik ben rustiger, relaxed. Vechten doe ik wel in de kooi.” Op zondag 28 februari staat Boer op het North vs The Rest vechtsportgala in de Marsdijkhal in Assen tegenover Danial Sharifi. ,,Een goeie jongen, met meerdere titels op zak. Ik verwacht vuurwerk. Ik pak hem wel, maar moet wel aan de bak.” Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama