Programma Internationaal Filmfestival Assen l Vrouw & Film

ASSEN

De Nieuwe Kok Assen zal 12 en 13 maart bruisen van het tweedaagse filmfestival, waarin de vrouw een centrale rol speelt. Het IFA programma bestaat uit een gevarieerde, kwalitatief hoogstaande selectie van 60 speelfilms, documentaires en korte films uit de hele wereld. De kaartverkoop start op 26 februari.

Het festival wordt geopend met de voorpremière As I Open My Eyes, een indrukwekkend, muzikaal drama van debuterend filmmaker Leyla Bouzid waarin de coming-of-age van de rebelse tiener Farah wordt gevolgd vlak voor het uitbreken van de Jasmijn-revolutie in Tunesië. Andere voorpremières zijn het oorlogsdrama Les innocentes (door Coco avant Chanel-regisseur Anne Fontaine), de sensuele coming-of-age film Bang Gang (A Modern Love Story) en het spannende vluchtelingendrama Dukhtar. Ook worden er diverse internationale titels vertoond, waaronder de winnaar van de IFFR Bright Future Award Las lindas van Melisa Liebenthal en de absurdistische zwarte komedie Body van Małgorzata Szumowska, winnaar van de Zilveren Beer voor beste regisseur op het filmfestival van Berlijn. De in oktober overleden regisseur Chantal Akerman wordt geëerd door haar laatste documentaire No Home Movie te vertonen en gastprogrammeur Fredau Buwalda (Noordelijk Film Festival) presenteert enkele Scandinavische films, waaronder de Nederlandse première van de Noorse film I Am Yours. Tijdens het festival worden er diverse inleidingen gegeven, ondermeer door filmcriticus Dana Linssen (Filmkrant) en Gerlinda Heywegen (Filmhuis Den Haag). Het IFA biedt opkomend talent een podium met de programma’s KersVers en Noordsterren. KersVers is voor Nederlandse filmmakers én een jaarlijks variërend Europees land, dit jaar Duitsland. Noordsterren is bedoeld voor talent van eigen bodem, uit Groningen, Friesland en Drenthe. Naast het filmprogramma biedt deze editie van het IFA een uitgebreid randprogramma. In De Nieuwe Kolk vindt dagelijks een poëzie workshop plaats en op zondag wordt een heus festivalontbijt begeleid door pianist Robert Bosscher (North Sea Jazz). Het hele festivalprogramma is te vinden op de website www.filmfestivalassen.nl. De kaartverkoop voor vrienden van het IFA start op vrijdag 26 februari om 10:00 uur via de website van De Nieuwe Kolk en aan de kassa.

Auteur

Albert-Jan Garama