Meld je aan voor de LeesVertelwedstrijd

ASSEN

Dove en slechthorende kinderen kunnen dit jaar weer meedoen aan de Nationale LeesVertelwedstrijd.

De finale is op 28 mei in Theater de Meervaart in Amsterdam.

Waarom bestaat de LeesVertelwedstrijd?

Voor dove en zwaar slechthorende kinderen is lezen een pittige opgave. De schrijftaal begrijpen is lastig als je de taal niet kunt horen. Daarbij heeft gebarentaal een andere woordvolgorde dan de gewone schrijftaal. Het is dus extra moeilijk om een tekst in schrijftaal voor te dragen in gebarentaal. Om die reden heeft Stichting Woord en Gebaar een talentenjacht voor dove en slechthorende kinderen in het leven geroepen: de Nationale LeesVertelwedstrijd. Inmiddels staat alweer de 19e editie voor de deur met dit jaar een nieuwe producent: het maatschappelijk projectbureau 125Procent, bekend als onder andere organisator van het MuteSounds festival 2015.

Aanmelden voor de LeesVertelwedstrijd

Onder begeleiding van een volwassene kunnen alle dove en slechthorende kinderen van 10 t/m 13 jaar zich vanaf 1 maart 2016 aanmelden op www.leesvertelwedstrijd.nl. Als onderdeel van de aanmelding stuur je een kort filmpje mee, waarin je een stukje tekst uit een favoriet boek (dat niet verfilmd is) voordraagt in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Het filmpje mag maximaal 4 minuten duren. De ingezonden filmpjes worden alleen bekeken door een vakjury en komen dus niet online te staan. De vakjury kijkt naar alle verhalenvertellers en kiest vervolgens 20 talenten uit, die een dag op bootcamp mogen.

Bootcamp

Verspreid over het land zijn er drie bootcamps, waar de kinderen door een NGT-specialist extra getraind worden om hun verhaal nog mooier voor te dragen. De bootcamps eindigen met het opnemen van filmpjes van de voordrachten, die op 1 mei online worden gezet op leesvertelwedstrijd.nl. Vanaf dan kan heel Nederland stemmen op 1 van de 20 filmpjes.

Finale LeesVertelwedstrijd

Uit de 20 talenten worden uiteindelijk 10 finalisten gekozen, deels door de stemmen van Nederland en deels door het vakkundige besluit van de jury. De 10 finalisten worden op 28 mei als supersterren onthaald in Theater de Meervaart in Amsterdam, waar ze strijden om de titel ‘Superster verhaalverteller 2016’. De andere 10 talenten krijgen een rol tijdens de spetterende show.

Auteur

Karin Weijs