Gekleurd Grijs in kamp Westerbork

HOOGHALEN

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft drie verschillende excursies gedurende de maand februari in het kader van Gekleurd Grijs. De conservator toont op 10 en 18 februari speciale collectiestukken in het museumdepot. Van 20 februari tot en met 29 februari kan men aansluiten bij een wandeling over het terrein van kamp Westerbork. Op 23 februari is er een fietstocht georganiseerd die lang sporen van het kamp voert.

Vanuit kamp Westerbork vertrok 93 keer een trein; vaak naar Auschwitz maar ook naar Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen. Slechts 5.000 Joden en 32 Sinti en Roma die vanuit kamp Westerbork werden gedeporteerd, overleefden de Tweede Wereldoorlog. In de omgeving van kamp Westerbork liggen talloze sporen van het kamp: zichtbaar of minder in het oog springend. Onder begeleiding van een gids fietst u langs deze sporen en hoort u het verhaal van kamp Westerbork op locaties waar het zich destijds afspeelde. In het museumdepot van Kamp Westerbork ligt een rijke collectie foto’s, brieven, documenten en voorwerpen opgeborgen. Veel van deze stukken zijn normaal gesproken niet te zien voor het publiek. De conservator van het Herinneringscentrum toont u deze collectie en laat u een paar unieke museumstukken zien uit de lange bewoningsgeschiedenis van kamp Westerbork. Deze activiteit is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. Gekleurd Grijs is een initiatief van Kunst en Cultuur Drenthe met als doel senioren van nu kennis te laten maken met de diverse kunstvormen en het cultureel erfgoed in de provincies Drenthe en Groningen. In de actiemaand februari kunt u deelnemen aan tal van activiteiten die speciaal voor u ontwikkeld zijn. Deelname aan de activiteiten kost € 4,00. Wilt u meedoen aan de fietstocht dan dient u zich vóór 19 februari aanstaande op te geven. Voor meer informatie en reserveren; www.gekleurdgrijs.nl of www.kampwesterbork.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama