'We hoorden er direct bij'

Zweeloo

Bij voetbalvereniging Sweel in Zweeloo komen twee vrouwenteams uit in competitieverband. Het eerste team is vierdeklasser, terwijl de andere formatie in de vijfde klasse speelt.

Door Kristian Elders Anouk van Oosten (24) uit Witteveen en Ilse Voortman (26) uit Nieuw-Balinge spelen met veel plezier in het eerste team. Voortman voetbalde eerder lange tijd bij Witteveense Boys en in de hoofdklasse en eerste klasse met HZVV uit Hoogeveen. Ook Van Oosten droeg het shirt van Witteveense Boys en is bezig aan haar tweede seizoen in Zweeloo. Voortman is nieuw binnen de selectie van vertrekkend trainer Martin Pronk. "De speelsters hier bij de club hebben de ambitie om voor het eerste te gaan. Gelukkig zijn we goed opgevangen en hoorden we er direct bij", vertellen Van Oosten en Voortman vlak voor een doordeweekse trainingsavond op sportpark 't Alterbarg. Het gaat niet vanzelf voor de beide dames. "We kunnen niet verzaken, want de concurrentie is aanwezig. Na de wedstrijd is het altijd gezellig en vormen we met twee teams een grote groep in de kantine."

Ervaren keepster

Aanvankelijk ging het eerste vrouwenteam van Sweel - waar de ervaren keepster Diane Bruinsma na dit seizoen stopt - voor het kampioenschap, maar de ploeg staat vijfde met zestien punten. De achterstand op de ongenaakbare koploper Musselkanaal is groot met 21 punten. "Ook FC Ter Apel'96, Beilen/Fit Boys en NKVV/Germanicus/CSVC zijn erg sterk." Wellicht was de doelstelling wat te hoog gegrepen voor het versterkte team, maar Van Oosten en Voortman vinden dat de titel komend seizoen opnieuw een doelstelling kan zijn. "We kregen al snel de zware tegenstanders en dat viel dus niet mee. We hebben pech met zoveel goede tegenstanders, maar daar ligt het niet alleen maar aan. We willen nu in elk geval winnen van de teams die onder ons staan. Een harde doelstelling is er niet echt meer." Het tweede team van de vrouwenafdeling staat tiende met zes punten. Van Oosten: "Dat is een compleet nieuw team. De speelsters moeten aan elkaar wennen, maar er zit zeker groei in. Dat is mooi om te zien." Zeker is dat Van Oosten en Voortman ook komend seizoen spelen in het oranje en zwart van de voetbalvereniging. De fusieclub wil opnieuw twee vrouwenteams inschrijven. Voortman: "We moeten conditioneel gezien nog fitter worden en natuurlijk kan het spel altijd beter." Meer informatie over onder meer het vrouwenvoetbal bij Sweel: www.vvsweel.nl.

Auteur

Redactie