Nieuwe paddenschermen

GASTEREN

Vrijwilligers plaatsen komende zaterdag nieuwe paddenschermen langs de Oudemolenseweg tussen Gasteren en Oudemolen. Na 17 jaar zijn de oude schermen aan vervanging toe.

GASTEREN – De schermen worden geplaatst om de padden zo naar één van de zeven tunnels te leiden waardoor ze naar de andere kant van de weg kunnen komen. In totaal zal er 1.3 kilometer aan schermen geplaatst worden, aldus Henk Hellema van Paddenwerkgroep Gasteren. Eerst worden 1200 kunststofpaaltjes langs de greppelwand aan beide zijden van de Oudemolenseweg de grond in geslagen. Vervolgens wordt een 30 centimeter hoog scherm van kunststof langs de greppelwand aangebracht en aan de paaltjes vastgeschroefd. ,,In totaal zijn zo’n 50 rollen scherm nodig”, rekent Henk voor. Wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze en Margreet ter Steege, bestuurslid van de Stichting Gebiedsfonds Drentsche Aa zullen 13 februari om 09.00 uur de eerste paal de grond inslaan. Zowel subsidie van de gemeente als het Gebiedsfonds maakten het mogelijk de benodigde materialen aan te schaffen. De financiering loopt via Vereniging Dorpsbelangen Gasteren. Het is in 1992 als Maarten Visser, een voormalig meester, benaderd wordt door iemand uit Oudemolen. ,,Weet u wel dat er zoveel padden overreden worden? Ik besloot hier werk van te maken en heb contact opgenomen met wijlen Steven Stemerding.” Die neemt het initiatief om een oplossing te vinden. De ‘Milieugroep Anloo’, waar Stemerding voorzitter van is gaat zich er voor inzetten. Er worden tellingen gedaan, subsidie bij elkaar gekregen voor in eerste instantie één tunnel. ,,We hebben ook geholpen padden over de weg te zetten.” De Milieugroep Anloo zet zich in voor nog meer schermen en tunnels. Dit lukt, er komen uiteindelijk zeven. Door de maatregelen komen er in de beschermde gedeelten van de weg een stuk minder padden om het leven. Het merendeel van de slachtoffers wordt geteld op de nog onbeschermde weggedeelten. De laatste jaren bestaat bij de Paddenwerkgroep echter de indruk dat het aantal slachtoffers in de beschermde secties toeneemt, zeer waarschijnlijk het gevolg van ernstige beschadigingen in de 17 jaar oude paddenkering, die nu dus vernieuwd wordt. Dat dit rond deze tijd gebeurt is geen toeval. ,,De paddentrek is voornamelijk eind februari, begin maart”, legt Henk uit. Zo’n twintig mensen zullen zaterdag meehelpen. ,,Bijna allemaal uit Gasteren. En ook drie mensen van de gemeente buitendienst en één scholier.” Het team hoopt de klus in één dag te klaren. Overigens is het plaatsen van de schermen niet het enige wat gedaan wordt. Jaarlijks worden de greppels schoongemaakt en dit wordt nu in één keer meegenomen. Maarten en Henk zijn hier beiden al lang bij betrokken. Maarten sinds 1992 en Henk vanaf 1997. ,,Toen ben ik hier komen wonen. Het was één van de eerste dingen die ik in mijn nieuwe dorp deed.” Na zaterdag is hij de drijvende kracht achter de werkgroep als opvolger van Maarten die naar Assen is verhuisd. ,,We hebben veel samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen in zeer goede samenwerking met de gemeente Aa en Hunze.” Gevraagd naar hun motivatie om dit beschermde dier te helpen zeggen ze in koor. ,,We hebben allebei een groen hart.” Cindy Houwen Links Henk Hellema en rechts Maarten Visser Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama