Petticoat en minirok van Gekleurd Grijs in Drents Archief

ASSEN

Wie is opgegroeid in de jaren ’50 en ’60 kan op 18 en 23 februari jeugdherinneringen ophalen in het Drents Archief. Het programma ‘Petticoat en minirok’ neemt je mee terug in de tijd met een quiz, een film en een spel.

De quiz gaat over de jaren ’60; de tijd van de nozems en de hippies, toen de C en B van Cuby and the Blizzards op de muren van Assen gekalkt werden. Over het café van Jampie Dekker, over de roerige TT-nachten, over de eerste roltrap in Assen en over de nozems die zich elke zondagmiddag bij cafetaria La Venezia verzamelden. Het spel ‘Hoelahoep en Wii fit’ gaat over de jaren ’50. Wat was ‘mieters’ in die tijd en wat is nu trendy? De deelnemers aan het spel zoeken op grote multi-touchschermen foto’s, films en advertenties van toen en nu bij elkaar. Een petticoat en skinny jeans, een Berini en een trendy scooter: wie vindt de juiste combinaties? Herinneringen ophalen kan onder het genot van een kopje koffie of thee. Dat is bij het programma inbegrepen. In de Studio van het Drents Archief wordt een film over de jaren ’50 en ’60 in Drenthe vertoond. Geluk lijkt nog heel gewoon op filmbeelden van Meppel in de jaren ’50. Het straatbeeld wordt bepaald door veel kinderwagens, een enkele handkar en een stepje. Wie in die tijd in het bezit was van een felbegeerde Solex, heeft misschien wel meegedaan aan de landelijke Solexrally die rond Emmen werd verreden. Op de film tuffen de deelnemers, getooid in een lange regenjas of leren jas, heel Zuidoost-Drenthe door. In huis leest vader, een pijpje in de mond, de krant voor de radio. Moeder zit te breien of leest een tijdschrift. De filmbeelden van de jaren ’60 laten dames met hoofddoekjes en hoedjes in Coevorden zien, maar ook hippe bandjes in Emmen en Erica. Huishoudelijke apparatuur zoals een stofzuiger of een elektrische koffiemaler maakten de werkzaamheden in huis een stuk makkelijker. En nieuwe kunststoffen deden hun intrede in het dagelijks leven. Wie kent nog de jurken van Dralon, Enkalon of Trevira? ‘Petticoat en minirok’ vindt plaats op donderdag 18 februari en dinsdag 23 februari van 14.00 tot 15.30 uur in het Drents Archief in Assen. Reserveren is noodzakelijk: 0592 313523 of info@drentsarchief.nl. De kosten bedragen 5 euro per persoon inclusief koffie of thee en een koekje. ‘Petticoat en minirok’ is onderdeel van de actiemaand Gekleurd Grijs met voorstellingen, workshops, films, rondleidingen en concerten voor senioren in Drenthe en Groningen.

Auteur

Albert-Jan Garama