De Nationale Voorleeswedstrijd: ruim 165 Drentse schoolkampioenen lezen voor

ASSEN

Massaal deden kinderen uit groep 7 en 8 op hun eigen basisschool mee aan de 23e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Maar liefst 3.250 kinderen mogen zich nu voorleeskampioen van hun school noemen.

In de komende maanden laten zij hun voorleeskwaliteiten zien tijdens de lokale, regionale en provinciale voorrondes. In de provincie Drenthe doen 169 schoolkampioenen mee. Op 25 mei staan uiteindelijk twaalf provinciale finalisten tegenover elkaar in de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen. Een deskundige jury, onder leiding van Jan Paul Schutten, bepaalt dan wie zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2016 mag noemen. De provincie Noord-Brabant telt de meeste schoolkampioen; maar liefst 590 kinderen uit die provincie doen mee aan de lokale finales. Gelderland is een goede nummer twee met 446 schoolkampioenen gevolgd door Overijssel met 428 kandidaten. De lokale vervolgrondes starten in januari en februari. In maart en april staan de regionale vervolgrondes en provinciale finales op het programma. Organisatoren van alle vervolgrondes zijn de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties.

Favoriete schrijvers

Uit onderzoek onder alle deelnemers blijkt dat Jacques Vriens, Roald Dahl en Tosca Menten dit jaar populaire kinderboekenschrijvers zijn onder kinderen. Het boek Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell werd door kinderen het vaakst gekozen om uit voor te lezen. De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen. Kinderen die 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. Zie meer informatie op www.lees15minutenperdag.nl

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama