Darts in Assen: een traditie in wording

ASSEN

Afgelopen weekend vond in de Bonte Wever de 43e editie van de Dutch Open Darts plaats, ’s werelds grootste darttoernooi. In Assen.

ASSEN - Tradities groeien. Soms verandert iets, andere dingen blijven hetzelfde. Afgelopen weekend vond in de Bonte Wever de 43e editie van de Dutch Open Darts plaats. Alweer voor het derde jaar op rij in Assen. De Dutch Open is inmiddels uitgegroeid tot het grootste darttoernooi ter wereld. Niet wat betreft bezoekersaantallen, de darttoernooien in Engeland trekken nog wel wat meer publiek, maar wat betreft aantal deelnemers kent het Open Nederlands Kampioenschap geen meerdere. Maar liefst 4600 darters deden een gooi naar de titel. Het mooie aan een ‘open’ kampioenschap is dat iedereen kan winnen. Kan winnen, in theorie. In de praktijk zijn het toch de profs die met de eer gaan strijken. Lange tafels vol bier, gek uitgedoste fans en bordjes met 180 of een eigen tekst. Wat dat betreft is er niets veranderd. Ook een deel van het publiek komt trouw elk jaar terug. Een Duitser, met een gek hoedje in de Duitse kleuren en daarop een dartbord, was vorig jaar ook aanwezig. Aanwezig met een hoofdletter. Nu had hij iets minder diep in het glaasje gekeken en zag de wedstrijden bescheiden van een afstandje. En net als vorig jaar stond op een negendarter een prijs. Nee, geen auto dit keer. Die was er vorig jaar al uitgegaan, maar een iets bescheidener prijs. Wellicht niet voldoende motiverend voor de heren en dames darters: Een negendarter werd niet gegooid. Anders dan voorgaande jaren was de opkomst. In plaats van het trapje naast het podium, moesten de finalisten nu, geflankeerd door een walk-on girl, zich door het publiek naar het podium begeven. Fans konden hun helden bijna, en soms letterlijk aanraken. Wat wel hetzelfde is gebleven is de winnaar bij de heren. Martin ‘Wolfie’ Adams ging er net als vorig jaar met de titel vandoor.Alweer zijn vierde titel. Ook in 2010 en 2011 was Adams de sterkste. Bij de dames was het niet de NederlandseAileende Graaf die haar hattrick completeerde. Zou het gelegen hebben aan het feit dat ze dit jaar, in tegenstelling tot de afgelopen twee edities, niet zwanger was? De Graaf struikelde in de kwartfinale over de latere finalisteLorraine Winstanley, die in een spannende finale de winst aan Lisa Ashtonmoest laten. De Dutch Open heeft in de Bonte Wever haar thuisbasis gevonden. De accommodatie biedt voldoende ruimte voor de spelers en voldoende ruimte voor het publiek. Nu maar hopen dat het toernooi niet heel veel verder gaat groeien. Tradities groeien. Soms verandert iets, andere dingen blijven hetzelfde. Maurice Vos Foto's Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama