Fotograaf Richard Lahuis portretteert regionale kunstenaars in SMAHK

ASSEN

Dat Drenthe een grote diversiteit aan professionele kunstenaars rijk is, wist fotograaf Richard Lahuis al lang. Je moet er alleen naar op zoek gaan. Dat deed hij in 2015, en maakte 24 portretten van uiteenlopende kunstenaars, zoals Guus Slauerhoff, Gerard Stout, Marijke Mulder en Jante Wortel.

Van 28 februari tot en met 27 maart is zijn tentoonstelling, Buiten Binnen Drenthe, in het SMAHK in Assen te zien. “Drentse kunst staat wel degelijk op de kaart.” Op de expositie is naast de mystieke en tijdloze zwart-wit fotografie tevens werk te zien van de geportretteerden. Denk aan creatievelingen zoals de al genoemde Slauerhoff, schrijver Gerard Stout, grafisch ontwerper Albert Rademaker, beeldende kunstenaar en theatermaakster Geke Hoogstins en schrijfster Jante Wortel. Tijdens de opening treden alle uitvoerende kunstenaars op, zoals Marijke Mulder, Betsie Torenbos, Melvin Bonnet, Egbert Hovenkamp. Achtergrond Richard Lahuis groeide op in Sleen. De autodidact fotograaf is slechts sinds 2012 op professionele basis actief met passie voor muziek (huisfotograaf van de Groningse band Meadowlake) en portretfotografie. Middels een foto probeert hij een eigenschap van iemand bloot te leggen die in eerste instantie niet zichtbaar is, zoals emotie, omgeving en levenswijze. Spelenderwijs ontdekte hij tijdens het maakproces mooiere resultaten te kunnen behalen met zijn analoge Hasselblad camera die bij zijn eigenzinnige stijl past. Inmiddels fotografeert Lahuis louter analoog en bewerkt hij digitaal. Te zien bij SMAHK, Venestraat 88, Assen. Zie ook www.smahk.nl. Entree euro 1.

Auteur

Albert-Jan Garama