RUBRIEK Van idee tot onderneming met Taxi Radix Assen

ASSEN

Snel op weg naar een eigen bedrijf

Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier werken niet alleen gevestigde bedrijven, starters en zzp’ers, maar ook adviseurs die startende ondernemers coachen. Jos Radix is zo’n startende ondernemer, eind vorig jaar begon hij zijn bedrijf Taxi Radix in Assen. Op 16 december 2015 reed Jos Radix zijn eerste rit met zijn eigen taxi. Voor hem een droom die werkelijkheid werd. ,,Ik had vroeger ook al voor een baas op de taxi gewerkt. Ik hou van het rijden, maar ook van de mensen, de korte gesprekjes, die soms best diep kunnen gaan. Alleen dat werken voor een baas lag me niet zo.” Workshops Vorig jaar klopteRadix aan bij ondernemersadviseur Klaas Olijve van De Drentse Zaak. Radix won bij hem advies in voor het opzetten van een eigen bedrijf. ,,Daarna verliep alles eigenlijk heel vlotjes. Ik volgde de opleiding ‘taxiondernemer’. Daar staat normaal twee of drie jaar voor, maar ik heb in een paar maanden mijn diploma gehaald. Moest ik wel enorm voor blokken hoor.” De chauffeur zegt veel gehad te hebben aan de workshops van De Ladder naar Succes die binnen De Drentse Zaak worden gegeven. ,,In het begin was ik nog wel een beetje onzeker. Maar met name Marjan Muis heeft me daar overheen geholpen. De dingen die ze zei, zowel tijdens haar workshop als daarbuiten, daar heb ik veel aan gehad.” IJzel Het liep niet meteen storm, toen Radix vorig jaar begon. ,,Eigenlijk ging het best beroerd. Maar nu begint het een beetje te lopen. En ik had natuurlijk mazzel met die ijzel, begin dit jaar. De eerste dag heb ik niet gereden, maar daarna durfde ik het wel aan en werd het lekker druk.” Speciale acties Als onderscheidend punt van zijn bedrijf noemt Radix dat mensen bij hem geen nummers zijn. ,,Ik vind het belangrijk dat een klant met respect wordt behandeld. Het moet ook gezellig zijn. En niet te duur.” Hij heeft een paar speciale acties bedacht. ,,Ik bied ouderen die buiten de WMO vallen de mogelijkheid een taxi te delen voor 5 euro per persoon. Daarvoor heb ik speciale klantenkaarten laten maken. En wie mij belt voor vervoer binnen Assen betaalt nooit meer dan euro 12,50. Zo probeer ik mezelf een beetje op de kaart te zetten. En natuurlijk krijgt elke klant mijn visitekaartje.” Taxi Radix is te bereiken via 06-21673628 en via de website www.taxiradix.nl. Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimte en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers Op de foto Jos Radix

Auteur

Albert-Jan Garama