Lezingen over pelgrimstochten in Beilen

BEILEN

Op initiatief van de Protestantse gemeente Beilen, Hijken en Hooghalen houdt ds. Theunis Veenstra twee lezingen over pelgrimstochten onder de titel: 'Pelgrimeren tussen Oost en West'.

In de eerste lezing ligt het accent op de tocht naar Santiago de Compostella ofwel de Romaanse camino dwars door Belgiė, Frankrijk en Spanje. Bezoekers krijgen daarbij een kijkje in de ziel van de moderne 21ste eeuwse pelgrim. De tweede lezing is gewijd aan de Keltische visie op pelgrimeren en de achtergrond van het oecumenische klooster op Iona. Iona stond bekend als piepklein eiland van de druļden toen het Keltische klooster werd gesticht. Van daar uit volgden nog 40 in Schotland en Engeland. Ds. Veenstra zal op beide avonden de kunst- en cultuurhistorische achtergrond van het pelgrimeren belichten en ingaan op de verschillende godsbeelden die schuilgaan achter de twee bestemmingen. Twee lezingen vol kunst, cultuur en natuur maar ook met de praktische problemen van een pelgrim bij het nemen van de verkeerde afslag en een lekkende tent. Ds. Veenstra is predikant te Havelte. Hij maakte twee pelgrimstochten. De lezingen zijn op 1 en 8 februari 2016. Aanvang 20.00 uur in het Wilhelmina zalencentrum te Beilen. Toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op www.pgbeilen.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama