Genealogie: 'Het is verslavend'

Assen

Andrea Fledderus uit Zeijen is al jaren actief bezig met genealogie. ,,Stamboomonderzoek werd een soort verslaving.”

ZEIJEN – Het begon in 1986 toen de schoonmoeder van Andrea overleed. Er werd gedacht dat ze één zus had, maar op het testament stonden meer familieleden en bleek ze nog twee halfzussen te hebben. Vanuit dit gegeven besloten Andrea en haar man hun stambomen in kaart te brengen. ,,Ik heb bij Joke Wolff van het Drents Archief in 1998/1999 een cursus genealogie gevolgd. We woonden toen nog in Rhenen. Eén keer in de veertien dagen ging ik op dinsdag met de trein naar Assen en dan ’s avonds laat met de trein weer terug. Tijdens de cursus maak je kennis met mensen en zo is de passie eigenlijk begonnen.” Andrea deed tevens een cursus bij het kadaster bij Erwin de Leeuw omdat daar ook veel informatie te vinden is. Andrea besloot in navolging van haar man stamboomonderzoek naar haar familie te doen. ,,Mijn opa is van Peest naar Zeijen vertrokken om daar een bakkerij te beginnen. Toen heeft mijn vader het overgenomen, toen mijn broer en nu zijn zoon.” Haar vader had nog een broer en die startte een bakkerij in Hooghalen. ,,Nu wil ik de familie van mijn grootmoeder en moeder nog uitzoeken.” Maar het is niet alleen maar familiegeschiedenis. ,,In Zeijen was een werkgroep bezig met de bewoners geschiedenis rond de brink. Ik had toen al wat uitgezocht over een van de drie kloosterboerderijen waar Jannes Alberts Barkhuis ( een broer van mijn betovergrootvader Jan Alberts Dokter) woonde. In 2007 kwamen wij weer in Zeijen wonen. De initiatiefnemers wilden toch een boek over Zeijen maken en ik werd benaderd of ik mee wilde doen. ,,Dat boek werd ‘Van Seijen toen tot Zeijen nu’. Van 800 Zeijenaren is momenteel de familiegeschiedenis uitgezocht. ,,Ik ben nu bezig met Ter Aard erbij. Dan hebben we de schoolkring Zeijen bestaande uit Zeijen, Zeijerveld, Zeijerveen, Ter Aard, Ubbena en Rhee in beeld gebracht. Het is mooi dat je kan zien dat de contacten heel nauw zijn.” ,,Je kunt veel informatie halen uit geboorte-, huwelijks- en overlijdensberichten en het kadaster”, verteld Andrea. ,,Ik ben nieuwsgierig, wil weten hoe alles in elkaar zit. We hebben altijd een bakkerij gehad, dus je kent ook veel mensen. Ik vind het leuk om de geschiedenis te weten en wij hebben zo ook contact gekregen met een andere familie Fledderus. Je krijgt door dit uit te zoeken een compleet verhaal. Wel met hulp van veel andere mensen”, benadrukt ze. Eén dagdeel in de week is Andrea vrijwilliger in de Digilounge in het Drents Archief. Daar is op 30 januari de Dag van de Familiegeschiedenis. Een jaarlijks terugkerend evenement voor iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden van zijn of haar familie. Onder meer Suzanna Jansen, auteur van de bestseller Het Pauperparadijs, zal spreken. Er zijn de hele dag verhalen, lezingen en theatervoorstellingen rondom het thema familieverleden en familiebedrijven. De dag is van 10.30-16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis. Het hele programma staat op www.drentsarchief.nl

Auteur

Albert-Jan Garama