Nieuwjaarsbijeenkomst Historische Vereniging Tynaarlo met jaarvergadering en klompen

TYNAARLO

Historische Vereniging Tynaarlo had onlangs haar nieuwjaarsbijeenkomst in Café Restaurant Perron in Tynaarlo. De leden konden genieten van wat traditionele lekkernijen, zoals een glaasje boerenjongens en de Nieuwjaarsrolletjes. Ook waren er wat extra hapjes.

Naast de jaarvergadering heeft dhr. Frans Meek een boeiende lezing over klompen gehouden “Lopen op hout”. Na enkele wetenswaardigheden van het afgelopen jaar genoemd te hebben was er o.a. een bestuurswisseling. Dhr. FennoScheeringa werd voor 4 jaar herkozen en mevr. Janna Weijer nam afscheid van het bestuur. Mevr. Ina Bezema is in haar plaats gekozen. Janna kreeg een bedankwoordje van de voorzitter en een smakelijk pakket en een mooie bos bloemen. Het komende jaar staan er nog enkele dingen te gebeuren buiten de reguliere bijeenkomsten. Er komt een nieuw boek over Tynaarlo uit en de vereniging bestaat bestaat dit jaar in december 20 jaar. Hier willen we ook even extra aandacht aan besteden. Na het officiële gedeelte was het woord aan dhr. Meek. Hij is één van de 60 vrijwilligers in het Internationaal Klompenmuseum in Eelde. Daar worden alleen maar klompen tentoongesteld en niet meer gemaakt. De machines, die men nog wel kan bewonderen maken nl. te veel lawaai volgens de leefomgeving. Wat is een klomp nu eigenlijk? Heel simpel: alles wat een houten zool heeft, wordt klomp genoemd. Het klompenmuseum heeft een groot deel van de collectie te danken aan de gebroeders Wietzes. Toen Egbert Wietzes in 1988 stierf, had hij 400 paar klompen verzameld. In 1990 is men het museum gestart met deze collectie. Nu zijn er zo’n 2400 paar uit 23 landen en elk jaar is er een andere tentoonstelling. Dit jaar heet de expositie “Spanje olé”. Klompen worden gemaakt van wilgen- en populierenhout. Er zijn nog maar 13 ambachtelijke klompenmakers in ons land, die wel met machines werken. Vroeger werd het helemaal met de hand gedaan. Elke regio heeft z’n eigen klompen. Elke klompenmaker heeft een speciale afwerking, zodat je kunt herkennen, wie de klomp heeft gemaakt. Klompen uit andere landen zien er allemaal weer anders uit. Je hebt ze in allerlei uitvoeringen, zoals met 3 pootjes, met lange punten bovenop, met platte voorkant, beschilderd en als kunstvoorwerp. Als kunstvoorwerp kunnen het houten pumps zijn met ritssluiting voorop. Net echt, maar of je erop kunt lopen? Voor verschillende beroepen heb je ook verschillende klompen, bijv. voor de rietsnijder een laarsklomp en voor de boer een potersklomp. Heel vernuftig uitgedacht allemaal. Kortom, het was een boeiende lezing met zo’n 65 dia’s over alles wat met klompen had te maken, wat misschien een vervolg krijgt met een excursie naar het klompenmuseum in Eelde. Dhr. Meek werd bedankt door de voorzitter Scheeringa en kreeg het boek van het openluchtbad aangeboden.

Auteur

Albert-Jan Garama