Maureen Bonder wint Indoor Hartje Drenthe en wordt ook tweede

BEILEN

Maureen Bonder was de eerste met een snelle rit in de barrage en ook was ze de laatste die de barrage het snelst voltooide. Met twee geweldige ritten met twee verschillende paarden wist amazone Maureen Bonder zaterdagavond de Grote Prijs bij Indoor Hartje Drenthe in Beilen op haar naam te schrijven en ook de tweede plaats te grijpen. In de gecombineerde Z en ZZ finale maakte de amazone uit Schoonoord grote indruk met haar dubbeslag. Bert-Jan Zuidema uit Linde werd derde.

Het was MareenBonder die het spits mocht afbijten inde barrage van Grote Prijs bij Indoor Hartje Drenthe van de organiserende vereniging Stroomruiters in Beilen. Met haar schimmelErma, een nazaat van de hengst Larino, ging Bonder voortvarend van start. Vooral in het eerste gedeelte van het parcours maakte vaart. Daar wist zij zich met Erma, een paard dat Bonder nog niet zo lang onder het zadel heeft, met korte lijnen en veel snelheid, in een prima uitgangspositie te manoeuvreren. Na de achtste en laatste hindernis bleef de klok op een tijd van 38.12 seconden staan. Niemand, behalve Maureen Bonder zelf, wist die tijd daarna te verbeteren. Dat deed de amazone zelf wel in de laatste rit, waarin ze met Velcaro (v Elcaro) in de ring kwam. Ogenschijnlijk ging de 26-jarige amazone niet snel in het rond, maar de schijn bedroog. Met forse galopsprongen legde de combinatie het door Jos Brinkman en Willem Schepersneergezette parcours in 37.58 seconden af. Daarmee versloeg ze zichzelf en verzekerde zich van haar tweede overwinning bij Indoor Hartje Drenthe, waar ze in 2014 de Grote Prijs ook won. “Ik had gedacht dat ik met de schimmel sneller zou zijn, maar het ging gewoon geweldig in die laatste rit. Ik reed heel ontspannen. Ik was de ring in gegaan met het idee, ik rijd lekker mijn rondje, want ik hoefde mij niet druk te maken, omdat ik de winst immers al binnen had. Maar dat ik mijn eigen tijd verbeterde had ik totaal niet verwacht.” Ze had in haar openingsrit van de barrage wel alles gegeven. “Het was alles of niets. Ik had niet gedacht dat die tijd zo lang zou staan.” De barrage werd gereden met negen combinaties, op een na allemaal amazones. De enige man in het gezelschap barragedeelnemers was Bert-Jan Zuidema.Hij weerde zich kranig, maar had wel gezien dat de snelle tijd van Bonder met haar schimmel Erma moeilijk te verbeteren was. “Ze reed die eerste rit zo scherp, dat ik me daar maar bij heb neergelegd. Ik wilde geen grote risico’s nemen met mijn paard.” Met Devlin (v Van Gogh) legde Zuidema uiteindelijk beslag op de derde plaats en was daar tevreden mee. “Mijn paard heeft veel springvermogen en hij liep ook heel goed. Nadat ik inhet begin van de barragerit even had geprobeerd de snelheid van Bonderte verbeteren, merkte ik wel dat die tijd buiten mijn bereik lag.” De Grote Prijs bij Indoor Hartje Drenthe werd enorm drukbezocht en het publiek leefde enthousiast met de ruiters mee. Dat is ook de reden waarom tal van ruiters en amazones de voorkeur gaven in Beilen in de ring te verschijnen en niet in Drachten, waar ook een concours werd verreden. Winnares Maureen Bonder daarover: “Ik heb bewust voor het concours in Beilen gekozen.Eris hieraltijd een geweldige sfeer. Iedereen leeft mee, applaudisseert en ze staan soms opde banken. Het is prachtig om hier te rijden.” Uitslag Grote Prijs: 1. Maureen Bonder (Schoonoord), Velcaro (vElcaro) 0, 37,58 sec.; 2. MareenBonder, Erma (v Larino) 0, 38,12; 3. Bert-Jan Zuidema (Linde), Devlin (v Van Gogh), 0, 39,64 4. Judith Koudijs (Balkbrug) Etahgravin (v Vigaro), 39,88; 5. Samantha Bos (Zuidwolde) Dophelia (v Balou Du Rouet Z, 0, 43,16; 6. KarinDijkstra (Coevorden) Corstijn (v Numero Uno), 0 43,42; 7. Maaike Koopmans (Fluitenberg) Soraya (v Karandasj) 4, 40.00; 8. Nynke de Vries (Oldeholtpade), Easter Boy (v Presley Boy) 4, 43,52 9. Anna-Liza Makkinga (Ommen), CrystalClear (v Calido) 8, 38,63.

Auteur

Albert-Jan Garama