Expositie Annie Prijs in Bibliotheek Beilen

BEILEN

Op de lagere school in Witteveen heeft Annie haar eerste schetsen op papier gezet en kwam ze tot de ontdekking dat schetsen en tekenen wel heel erg leuk is.

Zo n 16 jaar geleden kwam ze op het idee om aquarel-artikelen aan te schaffen en heeft zij zich verdiept in het schilderen in aquarel. In eerste instantie schilderde ze voornamelijk schilderijen van stillevens en bloemen ,waar ze mee exposeerde in een bloemenzaak. Aquarelleren heeft Annie zo n 3 jaar gedaan, daarna heeft ze even de kwast neergelegd. In 2011 heeft ze het schilderen weer opgepakt, maar is ze in plaats van aquarelverf met acryl- en olieverf gaan werken. Schilderen met aquarel, acryl- en olieverf heeft Annie zich zelf aangeleerd. Hiervoor heeft ze geen lessen, workshops of cursussen gevolgd, maar heeft ze haar eigen stijl en techniek ontwikkeld. Experimenteren met verf en weten wat olie -en acrylverf doet, is voor haar de beste leermeester. Annie schildert op hout en canvas. Schilderijen op hout worden zo behandeld dat het zowel binnen als buiten kan hangen. Naast stillevens, bestaat haar werk nu voornamelijk uit afbeeldingen van dieren. De opbouw van een schilderij begint met het opzetten van een afbeelding op het doek of hout. Met iedere laag verf komt de afbeelding meer naar voren. Door met vele dunne laagjes over elkaar te schilderen ontstaat er diepte, waardoor de afbeelding steeds meer tot leven komt. Bij een dierenportret komt er uitdrukking in de ogen en krijgt het karakter. Wanneer Annie een dier heeft geschilderd en de ogen beginnen te sprankelen en het dier komt "bij wijze van" op doek tot leven dan is haar missie geslaagd. De expositie van het werk van Annie Prijs is tot en met zaterdag 27 februari in de bibliotheek van Beilen te bezichtigen.

Auteur

Albert-Jan Garama