Jazz Club Assen 35 jaar

ASSEN

Jazz Club Assen bestaat deze maand 35 jaar. Om dit heugelijke feit te vieren houdt de club op 31 januari een Open Jazzmiddag in restaurant De Hertenkamp Assen. Aanvang is 15.00 uur en de middag is gratis toegankelijk.

ASSEN - Voor deze bijeenkomst heeft de club een tweetal geheel in stijl verschillende jazzorkesten uitgenodigd. De formatie SWAMP bestaat uit een 5-tal musici die de in de moerasgebieden van Louisiana ontstane Zydeco, Cajun en Tex-Mex jazzstijlen vertolken. ,,Ze spelen jazz die sterk beïnvloed is door Afrika en Europa”, zegt bestuurslid Peter Tel. ,,Swamp heeft een goede reputatie opgebouwd. Ze spelen gezellige, ontspannen muziek die uit het hart komt.” Een geheel ander geluid wordt gebracht door de Groningse jazzvocaliste Sharon Doelwijt. Begeleid door haar swingende mainstream combo ShJazz trakteert deze veelzijdige in Paramaribo geboren zangeres het publiek op een zorgvuldig geselecteerd pakket van eigen composities en klassieke nummers uit het repertoire van onder andere Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan. ,,De open Jazzmidag is bedoeld om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de door ons gebrachte muziek en vooral ook met de plezierige en ontspannen sfeer waarin alles zich binnen onze club afspeelt. In de beginfase na de oprichting werd wel eens gedacht dat de club uit een elitair groepje bestond, maar dat imago verdween al snel, want binnen een paar jaar hadden we de magische grens van 500 leden bereikt.” Vervolgend ontstond er een dip. De vertrouwde zaterdagavond in ‘De Boerderij’ werd steeds minder bezocht omdat veel bezoekers er de voorkeur aan gaven de avond thuis voor de televisie door te brengen. Reden genoeg voor het bestuur om de maandelijkse bijeenkomsten te verschuiven naar de zondagmiddag in De Hertenkamp. Oprichter van de Jazzclub Assen was Jan van der Voorde. ,,Hij was jarenlang de grote animator binnen de vereniging.” De oprichting van de club had met nostalgie te maken. ‘Eind veertiger, begin vijftiger jaren ontstond de revival van de oude stijl jazz. Het was een traditie op schoolfeestjes om daarop te dansen. Orkesten als The Dutch Swing College Jazzband en The Dixieland Pipers waren razend populair en met de oprichting van een Jazzclub hoopte Jan deze muziek in Assen weer wat nieuw leven in te blazen.” ,,Het hele jaar 2016 zal voor een groot deel in het teken staan van het lustrum.” Er zullen hoogtepunten uit 35 jaar Jazzclub voorbijkomen naast traditionele evenementen als “Jazz By Bike als opening van het seizoen en Autumn Jazz in hotel van der Valk in Assen op de eerste zaterdag van november .Er is in de afgelopen jaren veel gebeurd . Zoals 15 jaar Jazz on the Lake aan het Paterswoldsemeer en het druk bezochte Jazz Festival Assen dat van 1983 tot en met 1994 werd georganiseerd door de uit de club voortgekomen Stichting Jazz Concours Assen Peter werd zelf niet lang na de oprichting lid van de Jazzclub. Vanaf 1982 is hij als bestuurslid verantwoordelijk voor de PR en als redacteur van het clubblad Jazz Inn Fo heeft hij o.a. veel interviews gehad met musici die voor de club zouden optreden. Samen met medebestuurslid AlyMijsbergh is hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de totale programmering. Belangrijk voor Peter is de reactie van de bezoekers en de emotie die de muziek teweeg breng. ,,Je moet het voelen!" Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama