Leraar van het Jaar Diederick de Vries met RekenVlog

ASSEN

Diederick de Vries, rekendocent bij Drente College én MBO-Leraar van het Jaar 2015, heeft zijn eigen Vlog-kanaal op Youtube geopend: RekenVlog. Op dit kanaal geeft Diederick slimme en vaak verbazingwekkend simpele oplossingen voor rekenvraagstukken. Diederick heeft de eerste vijf Vlogs online gezet.

De Vries: “Nadat ik in oktober gekozen ben tot Leraar van het Jaar, heb ik eerst een aantal weken alles op mij af laten komen. Toen de stofwolken wat gingen liggen heb ik mij als eerste gestort op de belangrijkste taak die er voor een Leraar van het Jaar is weggelegd: het ambassadeurschap voor het MBO onderwijs. In dat kader schrijf ik sinds enige tijd een column voor het Onderwijsblad, waarin ik constant probeer te werken aan de beeldvorming over het mbo-onderwijs. Nieuw is nu mijn Vlog; daarin probeer ik me vooral op te werpen als ambassadeur voor het rekenonderwijs.” Er kan volgens De Vries nooit genoeg aandacht zijn voor Rekenonderwijs. “Ruim 5 jaar gelden heeft de Commissie Meijerink gepleit voor een verhoging van de normen waaraan een mbo-student moet voldoen. En dat was nodig, want er was te weinig geïnvesteerd in de kwaliteit van rekenonderwijs. Het proces begint inmiddels vruchten af te werpen. Ik vond het dan ook verbazingwekkend dat De PvdA-fractie onlangs heeft geopperd om de Centrale Rekentoets voorlopig niet in te voeren omdat de resultaten van de zogenaamde pilot examens onvoldoende waren. Nu wil men wachten tot die resultaten beter zijn. Ik vindt dat een slechte zaak; hierdoor geef je toch weer het signaal af dat rekenen niet zo belangrijk is. En juist voor mbo-studenten, die sowieso niet staan te springen bij het vak rekenen, haal je zo een stuk motivatie weg.” Diederick wil elke week een nieuwe Vlog uploaden waarin een bepaald rekenprobleem wordt behandeld. Naast Youtube is er ook een FaceBook pagina RekenVlog. De eerste vijf Vlogs zijn samen al ruim 3.000 keer bekeken.

Auteur

Albert-Jan Garama