'Uitstraling, karakter en een verhaal'

ASSEN

/DRENTHE - Wie wordt de nieuwe Miss Beauty of Drenthe en gaat onze provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale? En wellicht in het buitenland?

,,Ik ben zelf klein van stuk en mensen zeiden: ‘dat lukt je toch niet.’ Dus ik ging zorgen dat het me wel lukte!” Aan het woord is Sanne Roffel. In 2009 werd ze derde bij de voorloper van de Miss Beauty of the Netherlands-verkiezing en kwam ze namens Nederland uit bij de internationale Miss-Tourism-verkiezing in Maleisië. Zes jaar later is Roffel de drijvende kracht achter de vier noordelijke provinciale voorrondes. ,,Maar dat doe ik niet alleen hoor. Bij de Miss Beauty of Drenthe verkiezing is Demi Veldman uit Assen mijn rechterhand.” Miss Beauty of The Netherlands is één van de grote missverkiezingen. Elke provincie heeft zijn eigen organisatie en eigen voorronde. De wedstrijd is onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën: Miss Teen (15 tot 20 jaar) en Miss Beauty (20 tot 27 jaar). Afgelopen jaar werd de Drentse finale nog samen met de Miss Beauty of Groningen verkiezing gehouden in Martiniplaza in Groningen. Dit jaar zal de Drentse verkiezing apart gehouden worden: ,,We hadden eigenlijk geen keus”, zegt Roffel lachend, ,,maar dat vinden we helemaal niet erg. We kregen zoveel aanmeldingen.” 'Huh, ik?' Zaterdag 23 januari is in Hotel Fletcher in Roden de castingdag voor Miss Beauty of Drenthe. Voor beide categorieën gaan vijftien deelnemers door naar de finale. Inmiddels hebben al meer dan honderd dames zich aangemeld, maar er kunnen altijd meer bij zegt Roffel: ,,Wij willen het liefst zoveel mogelijk meiden zien.” Dat geldt ook voor meiden die zichzelf niet direct een ‘miss’ vinden: ,,Ik heb al zo vaak gehoord dat meisjes die door ons gescout zijn zeiden: ‘huh, ik?’ Dan vertel ik hun altijd een verhaaltje van een klein en onzeker meisje uit een provinciaal dorpje…” Internationaal Drenthe zal dus een Miss Teen en een miss Beauty afvaardigen naar de landelijke finale in september 2016. Voor de winnaars ligt een internationale verkiezing voor de boeg. De Drentse Melissa Scherpen (miss Teen of the Netherlands 2015) is net terug uit Maleisië waar ze meedeed aan een internationale misskiezing. Van de dames wordt dan ook verwacht dat ze Engels spreken. Ook tijdens de castingdag zullen een aantal vragen in het Engels beantwoord moeten worden. ,,Het is een soort nulmeting”, vertelt Roffel, ,,want ze moeten zich wel internationaal kunnen presenteren. Maar mocht het een meisje echt niet goed lukken dan helpen wij, maar zeggen vervolgens wel dat ze Engels moeten leren. Van de vierentwintig landelijke finalisten van afgelopen jaar zijn maar liefst zeven meiden uitgezonden naar een internationale verkiezing. Dus niet alleen de winnaars. Het is soms ook net wat een buitenlandse organisatie zoekt.” Bikinironde Tijdens decastingdagstellen de toekomstige missen zich in hun beste outfit voor aan de jury en krijgen de deelnemers een professionele fotoshoot. Ook moeten ze enkele vragen beantwoorden: “Wij willen weten wie je bent.” Het is volgens Roffel ook niet alleen een ‘vleeskeuring’: ,,Wij vinden het belangrijk dat de meiden uitstraling, karakter en een verhaal hebben. Dus niet alleen beauty maar ook de brains zijn belangrijk in deze verkiezing, maar de bikinironde ontbreekt uiteraard niet.” Gratis Inschrijven voor deze missverkiezing kan online tot 22 januari via www.missbeautynetherlands.com. Via Drenthe@missbeautynetherlands.com zijn de toegangskaarten voor de finale alvast te bestellen. Maurice Vos Miss Teen of Drenthe 2015 Melissa Scherpen (links) en Miss Beauty of Drenthe 2015 Zoe Niewold. Foto Joris Brouwer.

Auteur

Albert-Jan Garama