RUBRIEK Nieuws uit De Drentse Zaak met Daniël van Essen

ASSEN

'Ik ga mijn droom achterna'

Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier werken starters, gevestigde ondernemers en zzp’ers. Daarnaast biedt De Drentse Zaak kansen voor mensen die uit het arbeidsproces zijn geraakt. Zo heeft Daniël van Essen uit Assen nu een baan gevonden die hem op het lijf is geschreven. ,,Ik ga mijn droom achterna.” In de zomer van 2015 dreigde Daniël van Essen (40) opnieuw werkloos te worden. Dit na werkloze periodes en tijdelijke banen in de zorg, bij De Stadswerf en Van Der Valk. Tijdens zijn vakantie op Ameland kreeg hij een telefoontje van het UWV: via Meesterwerk Werkprojecten zou hij aan de slag kunnen als huismeester bij De Drentse Zaak. ,,Toen heb ik meteen de boot teruggenomen voor een gesprek.” Grenzen bewaken Daniël is op 24 augustus 2015 bij De Drentse Zaak begonnen en nam daar op 8 januari afscheid. Als huismeester heeft hij veel onderhoud en reparaties verricht, maar ook in het horecagedeelte gewerkt. Hij vond het eerst moeilijk om zijn draai te vinden. Met hulp van zijn coach Jacqueline Jacobs leerde hij hoe om te gaan met drukke situaties en om grenzen te bewaken. ,,Op een gegeven moment heb ik een planbord gemaakt; dit doe ik per week en daar wijk ik niet van af. Dat respecteerden ze hier.” Complimentje Binnen De Drentse Zaak heeft Daniël ook een stagiair begeleid. ,,Dat vond ik eerst wel moeilijk, want het liefst werk ik alleen. Sommige klusjes, zoals plinten schilderen, duurden langer dan als ik het alleen zou doen. Maar goed, als je een stagiair dan een compliment kan geven, en hem vervolgens zie opfleuren, dan denk ik: daar doe je het voor.” Kennis overbrengen Voor zijn nieuwe baan gaat Daniël in een timmeratelier jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden. ,,De dingen die ik binnen De Drentse Zaak heb geleerd, kan ik weer op hen overbrengen. Zoals orde houden. En ik leer ze natuurlijk timmeren.” Daniël heeft het timmervak zelf van zijn vader geleerd. “Op mijn twaalfde stond ik al in zijn werkplaats. Ik vind het mooi om tastbare dingen te maken. Zoals de banken die voor de VVV staan, die heb ik gemaakt. Wat dat betreft ga ik nu mijn droom achterna.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimte en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama