Focus op vrouwelijk filmtalent

Assen

Het Internationaal Filmfestival Assen | vrouw&film (IFA) is in 2015 begonnen met het bieden van een jaarlijks podium voor vrouwelijke filmmakers: KersVers. Ook voor 2016 wordt gezocht naar professionele filmmakers en aanstormend, semi-professioneel talent uit Nederland.

ASSEN – Programmeur Jennifer O’Connell legt uit dat KersVers een programmaonderdeel is dat is gericht op inzendingen van opkomend vrouwelijk filmtalent. ,,Tijdens het festival worden twee tot vier filmblokken gereserveerd voor dit project. Aan de hand van de inzendingen worden deze blokken uiteindelijk gevuld met geselecteerde korte films en lange films, zowel fictie als documentaire. De makers van de geselecteerde films worden uitgenodigd voor de vertoning en doen vraag en antwoord gesprekken met het publiek. Daarnaast komen ze met elkaar in contact om ervaringen en ideeën uit te wisselen.” Jennifer, die zelf Kunst, Cultuur en Media studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningenen summa cum laude afstudeerde in de master filmwetenschappen en filmbeleid, legt uit hoe ze bij KersVers betrokken is geraakt. ,,Tijdens mijn studie viel het me op dat de Nederlandse filmwereld met name in en rondom de Randstad gecentreerd is; daarnaast merkte ik dat de spoeling vrouwelijke filmmakers in verhouding tot mannelijke filmmakers nationaal én internationaal gezien behoorlijk dun lijkt als je kijkt naar de films die regulier worden vertoond. Toen er een oproep voor een programmeur voor het IFA werd gedaan via Facebook, heb ik meteen gereageerd. Door mijn stage bij het Noordelijk Filmfestival kwam ik in aanraking met het Noordelijk amateur Film Festival en met de Nieuwe Noordelijke Oogst. Beide programmaonderdelen waren gericht op opkomend talent. Zo’n onderdeel wilde ik ook graag opzettten bij het IFA, maar dan gericht op vrouwelijk filmtalent. Dat is uiteindelijk KersVers geworden.” Verschillende redenen lagen ten grondslag aan de opzet. ,,Filmfestivals zijn voor onafhankelijke filmmakers een goede gelegenheid om hun werk te presenteren aan het grote publiek. Waar het reguliere bioscooppubliek niet snel onbekende films bezoekt, staat het filmfestivalpubliek vaak meer open voor nieuwe dingen. Daarnaast is het ook erg waardevol voor filmmakers om met elkaar in contact te komen en ideeën en ervaringen uit te wisselen. Het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is dus bij uitstek geschikt om een podium te bieden aan opkomend talent. Met het oog op deze platformfunctie vonden wij het erg belangrijk om een officieel, jaarlijks terugkerend programmaonderdeel in te richten.” Het IFA wil de grote diversiteit onder het vrouwelijk filmtalent weerspiegelen en is daarom geopend voor inzending van zowel documentaire als fictie film met een korte of lange speelduur, gemaakt tussen 1 januari 2014 en 31 december 2015. Geselecteerde films worden tijdens het festival vertoond in De Nieuwe Kolk op 12 of 13 maart. KersVerse filmtalenten kunnen zich aanmelden via de website www.filmfestivalassen.nl. De inzendingstermijn sluit 29 januari. ,,Vorig jaar zijn er meer dan vijftig Nederlandse films ingestuurd, kort en lang, waarvan er uiteindelijk zeven zijn vertoond tijdens het festival.” ,,Bij de selectie wordt er gelet op het scenario, het camerawerk, het acteerwerk, de cinematografie, de stijl van de film, de toepassing van het geluid, de originaliteit, maar misschien wel boven alles de belofte die het werk inhoudt.” Dit jaar wordt KersVersuitgebreidtdoor naast werk uit Nederland ook werk uit een ander, jaarlijks variërend land te werven. Dit jaar Duitsland. Naast een praktische reden is dit jaar het thema van de Boekenweek Duitsland.” De Kolk in Assen organiseert rondom de Boekenweek een Boekenbal, wij sluiten met de afterparty van het festival aan bij dit evenement.” Cindy Houwen Foto Yolanda Visser

Auteur

Albert-Jan Garama