Cursus snoeigroep hoogstamfruitbomen Assen

ASSEN

Hoogstamfruitbomen vinden we vooral op ruime erven in de Drentse dorpen. Maar wie zijn ogen de kost geeft kan ze ook in de stad Assen opmerken.

De eigenaren hebben soms zelf een snoeicursus gevolgd, maar vaak is er sprake van achterstallig onderhoud door gebrek aan geld of deskundigheid. Hoveniersbedrijven moeten een pittige prijs rekenen, want het onderhoud is arbeidsintensief. Daarom is het goed dat er groepen vrijwilligers zijn die het onderhoud aan monumentale hoogstamfruitbomen willen oppakken. In Assen is er op dit moment geen actieve vrijwilligersgroep of hoogstambrigade, maar zijn er wel veel bewoners die in het verleden een snoeicursus gevolgd hebben. In samenwerking met startende vrijwilligersgroepen in Smilde en Bovensmilde organiseert bureau Stek en Streek uit Assen een cursus ‘snoeien hoogstamfruitbomen’ om de theorie weer op te frissen en de (onder begeleiding) in praktijk te brengen. De deelname aan de cursus is gratis, omdat gebruik kan worden gemaakt van een voucher van Groen en Doen voor de scholing van vrijwilligers in natuur- en landschapsbeheer. Voorwaarde is wel dat de cursisten de intentie hebben om minimaal één seizoen als vrijwilliger actief mee te doen in een snoeigroep in Assen. De cursus start in februari en bestaat uit drie theorie-avonden, van 20.00 tot 22.00 uur in het dorp Smilde en één (tot drie) praktijk-zaterdagen in de regio. Informatie en aanmelding: Stek en Streek, Gerard Wezenberg 0592-340872 stekenstreek@home.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama