Rampen en jeugdherinneringen in het Drents Archief

ASSEN

In het Drents Archief in Assen draait de hele maand januari een film over het Assen van de jaren ’20 t/m ’80. Het is een filmcompilatie met boeiende filmfragmenten van het verdwenen Assen, beelden van wateroverlast, brand- en stormschade, maar ook van een bakfietsenrace van 70 jaar geleden en een huisdierenwedstrijd in de jaren ‘60. De film is doorlopend en gratis te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief in Assen.

Beelden van uitgeverij Van Gorcum aan de Brink in Assen, Bioscoop Apollo en Restaurant De Hertenkamp komen voorbij. Het toen nog bestaande Parkhotel geeft door de jaren heen een steeds andere aanblik. Diverse branden, wateroverlast en stormschade In de jaren ’50 stond de Rolderstraat blank door wateroverlast. Diverse branden zorgden ervoor dat de brandweer moest uitrukken aan de Brink, de Kruisstraat en de Tuinstraat. Het Rode Dorp, een wijk in Assen-Oost, ziet er triest uit nadat diverse huizen in de jaren ‘70 in vlammen opgingen. In de jaren ’40 richtte de storm in het Asserbos heel wat schade aan. Bakfietsenrace en concours leukste huisdier Tegenwoordig is de bakfiets populair. Ook in de jaren ’30 was deze fiets geliefd. Als je in die tijd over een bakfiets beschikte kon je meedoen aan een heuse bakfietsenrace. De jeugd in Assen kon in de jaren ’60 meedoen aan een wedstrijd waarbij het leukste huisdier werd gekozen. Ter ere van het 150 jarig bestaan van de Asser markt vond dit spektakel plaats. Er kwamen opmerkelijke (huis)dieren voorbij. Jonge kittens, honden, een schildpad maar ook een lintworm. Deze vreemde eend in de bijt kwamen in aanmerking voor de prijs. Uitbreiding Drents Archief Rond 1980 vond er een uitbreiding van het Drents Archief plaats: de Taubertoren werd gebouwd, waartegen destijds nogal wat protesten rezen. Op de film is de hijskraan in het Museumlaantje te zien. De filmfragmenten zijn afkomstig van de Asser Historische Vereniging en het DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief. De film is van 5 tot en met 29 januari 2016 tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt ongeveer 30 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

Auteur

Albert-Jan Garama