Zwerven door het Kniphorstbosch

SCHIPBORG

Nationaal Park Drentsche Aa heeft 10 januari een zwerftocht in het Kniphorstbosch. Het voormalige militair oefenterrein De Strubben-Kniphorstbosch is het eerste archeologische reservaat van Nederland.

Tijdens de zwerftocht door het gebied wordt het ‘hoe en waarom’ van deze unieke status en de landschapsgeschiedenis toegelicht. De tocht gaat langs (verdwenen) hunebedden, tientallen grafheuvels, historische karrensporen, bomkraters uit WO-II en andere relicten uit de cultuurhistorische geschiedenis. De invloeden op het landschap van ijstijden (o.a. Boekweitenveen) en mens (o.a. ontstaan heidevelden en zandverstuivingen, aanleg Kniphorstbosch, recente beheersmaatregelen Staatsbosbeheer) komen aan de orde. Afhankelijk van het weer zal worden gespeurd naar bijzondere flora en fauna. Aanvang 10.30 uur. Parkeerplaats Strubben-Kniphorstbosch aan de Borgweg tegenover landgoed De Schipborg. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa Bijlage: foto hunebed Strubben-Kniphortsbosch Nationaal Park Drentsche Aa

Auteur

Albert-Jan Garama