De Drentse Zaak: ijzel treft ook ZZP’ers

ASSEN

Code rood levert naast gesloten scholen, melklozende boeren en afgezegde evenementen ook minder zichtbaar ‘klein leed’ op. Zoals bij zzp’ers die vanwege de ijzel hun werk niet kunnen doen. En dan heb je dus even geen inkomsten.

De flexwerkplekken voor zzp’ers in De Drentse Zaak in Assen zijn doorgaans goed gevuld, maar dinsdag en woensdag bleven ze leeg. Donderdagochtend zit er welgeteld één persoon. “Ik móest gewoon hierheen vandaag,” zegt Michel Hendriks (37), zelfstandig hypotheek- en verzekeringsadviseur uit Haren. “Gisteren en eergisteren heb ik vanwege de ijzel al mijn afspraken afgezegd, en kon ik dus ook niet naar De Drentse Zaak rijden om hier te werken. Nou kan ik qua techniek prima thuiswerken, maar ja, mijn kinderen hebben ijsvrij. Dus dan is het toch van, pap, kun je hiermee helpen, pap, waar ligt dit. Van werken komt het dan niet echt.” Eind 2015 stond het recordaantal van 928.279 Nederlanders ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige zonder personeel, 6 procent meer dan eind 2014. Naar verwachting wordt in 2016 de grens van 1 miljoen zzp’ers doorbroken. Groot verschil tussen werknemers in loondienst en zzp’ers: als er door omstandigheden niet kan worden gewerkt, heeft de laatste groep geen inkomsten. “De ijzel treft lang niet alle zzp’ers,” zegt Edwin Boomstra van MKB Bedrijvensupport, die na twee dagen thuis ook weer de gang naar zijn kantoor in De Drentse Zaak heeft gewaagd. “Vooral mensen die buiten de deur werken zijn de dupe. Denk aan mensen in technische beroepen, verkopers, coaches en freelance accountmanagers die hun klanten nu niet kunnen bezoeken.” Omdat veel zzp’ers niet of slecht verzekerd zijn tegen ziekteverzuim, is het logisch dat ze geen valpartijen riskeren en bij gladheid zo goed en kwaad als het kan vanuit huis werken. Maar Boomstra ziet ook kansen voor ondernemers die noodgedwongen thuiszitten. “Werk aan je planning voor het komende jaar, bel met potentiële opdrachtgevers, breng je sociale media zoals LinkedIn op orde. Voor een ondernemer is dit een uitgelezen kans om de dingen te doen waar je normaal niet zo snel aan toekomt.”

Auteur

Albert-Jan Garama