ROODPALEIS met theaterbewerking van Jan Fabricius

Assen

Theatercollectief ROODPALEIS maakt een nieuwe voorstelling over de oudere mens. Op 28 januari gaat Mensen die ik gekend heb in première in Theater De Nieuwe Kolk in Assen. Daarna gaat de voorstelling op tournee langs theaters, verzorgingstehuizen en scholen in de provincie Drenthe.

Mensen die ik gekend heb is een bewerking naar het gelijknamige boek van Jan Fabricius (1871-1964). Deze Drentse toneelschrijver tekende op negentigjarige leeftijd zijn levensverhaal op aan de hand van verhalen over mensen die hij in zijn leven ontmoette. Mensen die ik gekend heb De bewerking van Fabricius verhalenbundel naar het theater is een multidisciplinaire voorstelling over ouderdom en terugkijken op het leven. In een mozaïek aan verhalen vertolken acteurs Ben Smit en Alina Kiers afwisselend de schrijver Jan Fabricius, zijn geweten en zijn personages. De spelers voeren ons mee in Fabricius’ denken: hij kijkt met lichte spot, liefdevolle mildheid en mededogen naar zijn personages, wat soms een komisch effect heeft. (Live-) videobeelden en het spel van de acteurs vormen een associatief herinneringsproces. De voorstelling is een ode aan het leven en aan de ten onrechte vergeten Jan Fabricius. Try-out woensdag 27 januari, 20.30 uur, première donderdag 28 januari 20.30 uur, festivaldag zondag 24 april 14.00 uur. Februari tot en met december: tournee langs theaters, scholen, dorpshuizen en verzorgingshuizen in Drenthe Foto Harry Cock.

Auteur

Albert-Jan Garama